Nadeszła prawdziwa jesień - deszcz, kolorowe liście, kasztany. Dla wielu niestety także przeziębienie. Warto wzmocnić swoją odporność i dać sobie zastrzyk witamin. Jak? Szybko, bo w maksymalnie 5 minut! Oto moja rada:
Nadeszła prawdziwa jesień - deszcz, kolorowe liście, kasztany. Dla wielu niestety także przeziębienie. Warto wzmocnić swoją odporność i dać sobie zastrzyk witamin. Jak? Szybko, bo w maksymalnie 5 minut! Oto moja rada:
Składniki:
woda – 3 l
mięso z indyka – porcja rosołowa
marchew – 2 szt
seler – pół średniej wielkości
pietruszka – 1szt
por
cebula – 1 szt
czosnek – 1 ząbek
liść laurowy – 2 szt
ziele angielskie – 3 szt
lubczyk – 1 łyżka
tymianek – 1/3 łyżeczki
kurkuma – 1/3 łyżeczki
kozieradka – 1 łyżeczka
pieprz – 10 ziarenek
natka pietruszki
Zupa ta jest popularna w prowincjach Hebei i Szantung w północno-
wschodnich Chinach. To jedna z wielu typowych zup na bazie warzyw –
prostych i delikatnie przyprawionych.
Pędy bambusa (chuk sun) to wiele odmian, z których każda ma własny
charakterystyczny smak i swoistą słodycz. Świeże pędy są słodkawe
i chrupiące. Pierwotnie północnochińskie warzywo stało się popularne
w kuchniach Szanghaju, Pekinu i Nankinu,
Marzy Ci się nowa sylwetka? Przechodzisz na dietę i szukać inspiracji jednak boisz się, że nie znajdziesz przepisów na smaczne potrawy? Oto ratunek.
Dżemy, ogórki kiszone, jabłka do szarlotki to tylko niektóre przetwory domowe, które nasze mamy i babcie przygotowywały na zimę. Jednak obecnie nie wszyscy pamiętają, jak to dobrze zrobić. Dlatego warto zapoznać się z kilkoma prostymi sposobami.
Aronia pomaga na przeziębienie, nadciśnienie, przeciwdziała miażdżycy. A nawet poprawia
nastrój! Muszę tylko pamiętać, aby przed przygotowaniem przetworów zamrozić owoce. Wystarczy kilka dni w zamrażalniku, a po cierpkim posmaku ani śladu!
Wielu ludziom na myśl o kuchni kujawskiej do głowy przychodzi tytułowy żurek. Warto jednak poznać też inne smaki, które - choć również kujawskie - nie są tak popularne, lub nie kojarzą się z regionem. Wśród nich można znaleźć amoniaczki - małe, niepozorne ciasteczka, które potrafią zachwycić swoim smakiem i są świetnym towarzyszem popołudniowej kawy.
Jesień to czas wyzwań dla naszego układu odpornościowego. Jednak jeśli tylko mamy pod ręką blender gastronomiczny, możemy przygotować koktajle pełne witamin, które pomogą nam przetrwać ten okres nie tylko zdrowo, ale też smacznie.
Żółty ser domowy sposobem - to bardzo proste
Jeżeli znudziły się Tobie te same śniadania każdego dnia warto wypróbować coś nowego. Ostatnio pokochałam pasty kanapkowe. Przedstawię kilka łatwych przepisów, które można wykorzystać nie tylko na śniadanie czy lunch, ale także na imprezę.