Aronia pomaga na przeziębienie, nadciśnienie, przeciwdziała miażdżycy. A nawet poprawia
nastrój! Muszę tylko pamiętać, aby przed przygotowaniem przetworów zamrozić owoce. Wystarczy kilka dni w zamrażalniku, a po cierpkim posmaku ani śladu!

Data dodania: 2022-10-04

Wyświetleń: 560

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

PRZEPIS KULINARNY

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Smakołyki z aronii

Aronia pomaga na przeziębienie, nadciśnienie, przeciwdziała miażdżycy. A nawet poprawia
nastrój! Muszę tylko pamiętać, aby przed przygotowaniem przetworów zamrozić owoce. Wystarczy kilka dni w zamrażalniku, a po cierpkim posmaku ani śladu!

Sok

1 kg zamrożonych owoców wrzucam do garnka. Zalewam 500 ml wody. Gotuję na małym ogniu przez 30 minut. Przelewam przez sito,
dodaję 0,5 kg cukru. Zagotowuję, wlewam do wyparzonych butelek. Pasteryzuję przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120 st. C.

Dżem

Gotuję 0,5 kg zmiażdżonych owoców z 750 g cukru i 100 ml wody. Po doprowadzeniu do wrzenia dodaję jeszcze 0,5 kg aronii. Zagotowuję i odstawiam na dobę. Następnego dnia gotuję, aż całość zgęstnieje. Przekładam do wyparzonych słoików i odstawiam do góry dnem do ostygnięcia. Dżem sprawdza się jako nadzienie do naleśników.

Galaretka

1 kg owoców gotuję trzykrotnie po 30 minut w syropie przygotowanym z 1 kg cukru i 2 szklanek wody. Wekuję w słoikach.

Dodatek do mięs i serów

Przygotowuję jak dżem, tylko dodaję 0,5 kg cukru i dorzucam kawałki pokrojonych gruszek i jabłek. Przed włożeniem do słoików całość
dokładnie miksuję. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena