Artykuł opisuje na wstępie czym jest gotowanie na parze. W dalszej części przedstawiam przepis kulinarny na żeberka wieprzowe na parze w sosie z czarnej fasoli.

Data dodania: 2011-02-02

Wyświetleń: 1632

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Na wstępie warto wiedzie, że zdrowe gotowanie na parze w znaczący sposób przyczynia się do poprawy naszego stanu zdrowia. Żywność nie jest zanurzana w wodzie, a zatem nie dochodzi do wypłukiwania zdrowych składników odżywczych. Pozytywne minerały oraz witaminy zostają zachowane w znacznie większym stopniu niż podczas tradycyjnego gotowania. Nie można też zapominać, że posiłki gotowane na parze nie wymagają używania tłuszczu (czyli kwintesencja zdrowia). Jeśli chodzi o smaki naszych zdrowych potraw to zachowują one swój naturalny, świeży i intensywny aromat. Ponadto potrawy zachowują naturalny kolor i świetnie się prezentują na talerzu (naturalny, zdrowy wygląd).

Przepis:

Czas przygotowania: około 1 godziny
Czas marynowania: około 1 godziny

Zdrowe składniki (wariant dla 2-3 osób):
- 0,5 kg żeberek wieprzowych;
- 1 ząbek zdrowego czosnku (wyciśnięty przez praskę);
- 2 łyżki sosu z czarnej fasoli.
 
Czas na działanie – czyli aktywne i zdrowe gotowanie (na parze):
1. Pociąć mięso na pojedyncze żeberka, usunąć nadmiar tłuszczu (ma być zdrowo).
2. Połączyć zdrowy czosnek z sosem z czarnej fasoli, wymieszać z żeberkami, odstawić do lodówki (pozostawić w tej zdrowej marynacie na minimum 30 min).
3. Przełożyć do koszyka zdrowy liść sałaty (aby żeberka nie przywierały).
4. Żeberka włożyć do koszyka na, wstawić do garnka z wrzątkiem (2-3cm lekko osolonej wody)
5.Gotować na parze ok 45 min.
Danie gotowe.

Życzę udanego mieszania w garnkach
Pozdrawiam

Licencja: Creative Commons
2 Ocena