PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki:
Ciasto:
2,5 - 3 szkl. mąki
1 jajo
0,5 szkl. letniej wody (tyle ile ciasto pochłonie)
szczypta soli
Nadzienie:
800 gr kapusty kiszonej
40 gr suszonych grzybów (wcześniej wymoczyć, odcedzić i posiekać)
1 cebula
sól (ja doprawiam wegetą), pieprz
1 łyżka masła
*Rada: Najlepiej kapustę i wymoczone grzyby przemleć przez maszynkę)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną w kostkę cebulkę. Dodać kapustę z grzybami, dusić ok.25 min. Doprawić solą (bądź wegetą) i pieprzem do smaku. Nadzienie odstawić do wystudzenia.
W między czasie wyrobić ciasto z mąki, jaja, wody i soli. Rozwałkować i wycinać szklanką o szerszej średnicy koła. Nadziewać pierogi. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
*Propozycja podania: Zeszklić na oleju 2-3 cebule pokrojone w kostkę i polewać gotowe pierogi.
Smacznego!
WARZYWNO-SEROWE PIEROGI FRANCUSKIE
Składniki:
5 pieczarek
3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
2 cebule
3 - 4 ząbki czosnku
15 - 20 dkg sera żółtego
ciasto francuskie
tymianek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
jajo do smarowania
Wykonanie:
Wyciąć pestki z papryki, czosnek obrać. Następnie pokroić w grube plastry: pieczarki, papryki i czosnek. Z obu stron posolić i oprószyć pieprzem. Wymieszać w oliwie. Podsmażyć na patelni teflonowej z obu stron na rumiany kolor. Odstawić do wystudzenia, po czym wszystkie warzywa pokroić w zapałki. Dodać starty ser żółty oraz tymianek. Wszystkie skłądniki dokładnie wymieszać.
Z ciasta francuskiego wycinać trójkąty o dwóch różnych wymiarach, a mianowicie żeby te większe były ok. 2 cm szersze. Na mniejszych trójkątach ukłądać farsz, brzegi smarować rozbitym jajem, a następnie przykryć większym trójkątem. Skleić boki. Tak gotowy pieróg smarujemy na wierzchu jajem i wykonujemy 3 nacięcia aby powstały 3 rogi które można otworzyć, ukazując wnętrze pieroga.
Układać na blasze i piec ok. 30 min. - do momentu aż się zarumienią.
Smacznego!