Obecnie przyprawy nie są wyłącznie stosowane w celu poprawienia walorów smakowych czy wizualnych potraw i napojów. Coraz częściej stosuje się je, aby poprawić funkcjonowanie układu trawiennego.

Data dodania: 2015-05-04

Wyświetleń: 1650

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zdrowotne właściwości wybranych przypraw

Wiele ziół i przypraw dostępnych w każdym sklepie ma szerokie zastosowanie lecznicze i zdrowotne. Czasami zastosowanie odpowiednich przypraw może uchronić przed wzięciem leków. Warto znać właściwości nie tylko smakowe, ale także zdrowotne przypraw i ziół, które możemy znaleźć w praktycznie każdej kuchni, a na pewno w każdym sklepie spożywczym.

Znajomość zdrowotnych właściwości wybranych przypraw i ich odpowiednie przygotowanie może uśmieżyć ból czy złagodzić dyskomfort.

  • Majeranek- przyda się ludziom nerwowym, ponieważ ma działanie uspakajające. Ponadto pobudza apetyt i wpływa korzystanie na procesy trawienne. Warto go także stosować jako zamiennik bardzo niezdrowej soli.

  • Czosnek- poprawia krążenie organizmu, chroni przed nadciśnieniem, a także polecany jest podczas przeziębienia. Skutecznie likwiduje wirusy. Warto jednak mieć na uwadze drażniący zapach.

  • Goździki dodawane do przetworów, zup, a w okresie zimowym do herbaty mają działanie bakteriobójcze. Nadają herbacie wyjątkowy aromat, poprawiają smak.

  • Bazylia to przyprawa bogata w witaminy. Znajdziemy z niej witaminę A, B5 i C. Świeża bazylia jest źródłem wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Ponadto posiada właściwości bakteriobójcze oraz rozkurczowe. Świeżą bazylię można dostać w wielu sklepach za kilka złotych. Ponadto można ją także w bardzo prosty sposób wychodować we własnym domu.

  • Koper ma przede wszystkim właściwości rozkurczające i moczopędne. Wpływa także na wydalanie gazów. Po sezonie można koper pokroić i zamrozić, aby w zimie nadal móc korzystać ze świeżyć przypaw.

  • Pieprz czarny ma właściwości pobudzające i stymulujące przemianę materii.

  • Szałwia uważana za lekarstwo działa wspomagająco na przemianę materii.

  • Mięta, także ta w postaci herbaty działa rozkurczowo, a także jest zalecana osobom z nerwicowymi chorobami żołądka. Świeża mięta doskonale nadaje się do przyrządzenia wiosenno-letnich koktajlów i lemoniad. Najzdrowsza jest woda mineralna z cytryną i mętą.

  • Papryka stymuluje trawienie i pracę jelit.

Warto zainteresować się podobnymi właściwościami innych przypraw i ziół i stworzyć we własnej kuchni małą ziołową apteczkę. Odstawmy niezdrową sól i zastąpmy ją przyprawami. Wyjdzie to nam na zdrowie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena