Wiele ziół i przypraw dostępnych w każdym sklepie ma szerokie zastosowanie lecznicze i zdrowotne. Czasami zastosowanie odpowiednich przypraw może uchronić przed wzięciem leków. Warto znać właściwości nie tylko smakowe, ale także zdrowotne przypraw i ziół, które możemy znaleźć w praktycznie każdej kuchni, a na pewno w każdym sklepie spożywczym.
Znajomość zdrowotnych właściwości wybranych przypraw i ich odpowiednie przygotowanie może uśmieżyć ból czy złagodzić dyskomfort.
-
Majeranek- przyda się ludziom nerwowym, ponieważ ma działanie uspakajające. Ponadto pobudza apetyt i wpływa korzystanie na procesy trawienne. Warto go także stosować jako zamiennik bardzo niezdrowej soli.
-
Czosnek- poprawia krążenie organizmu, chroni przed nadciśnieniem, a także polecany jest podczas przeziębienia. Skutecznie likwiduje wirusy. Warto jednak mieć na uwadze drażniący zapach.
-
Goździki dodawane do przetworów, zup, a w okresie zimowym do herbaty mają działanie bakteriobójcze. Nadają herbacie wyjątkowy aromat, poprawiają smak.
-
Bazylia to przyprawa bogata w witaminy. Znajdziemy z niej witaminę A, B5 i C. Świeża bazylia jest źródłem wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Ponadto posiada właściwości bakteriobójcze oraz rozkurczowe. Świeżą bazylię można dostać w wielu sklepach za kilka złotych. Ponadto można ją także w bardzo prosty sposób wychodować we własnym domu.
-
Koper ma przede wszystkim właściwości rozkurczające i moczopędne. Wpływa także na wydalanie gazów. Po sezonie można koper pokroić i zamrozić, aby w zimie nadal móc korzystać ze świeżyć przypaw.
-
Pieprz czarny ma właściwości pobudzające i stymulujące przemianę materii.
-
Szałwia uważana za lekarstwo działa wspomagająco na przemianę materii.
-
Mięta, także ta w postaci herbaty działa rozkurczowo, a także jest zalecana osobom z nerwicowymi chorobami żołądka. Świeża mięta doskonale nadaje się do przyrządzenia wiosenno-letnich koktajlów i lemoniad. Najzdrowsza jest woda mineralna z cytryną i mętą.
-
Papryka stymuluje trawienie i pracę jelit.
Warto zainteresować się podobnymi właściwościami innych przypraw i ziół i stworzyć we własnej kuchni małą ziołową apteczkę. Odstawmy niezdrową sól i zastąpmy ją przyprawami. Wyjdzie to nam na zdrowie.