Gotowanie, pieczenie i smażenie to prawdziwa sztuka. Mogłoby się wydawać, że nie ma w tym nic trudnego i tak pozornie jest. Jednak sekret smaku przygotowywanej potrawy tkwi w umiejętności właściwego jej przyprawienia, a to nie zawsze jest proste.

Data dodania: 2012-07-04

Wyświetleń: 2667

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Na rynku kulinarnym mamy całą gamę znakomitych aromatycznych przypraw, które zamienią każde danie w istne dzieło sztuki. Oto sekrety tych które są u nas najpopularniejsze.

przyprawy

Sól – to jedna z bardziej klasycznych przypraw, które wykorzystuje się chyba w każdej kuchni i praktycznie do każdej potrawy. Jej ważnym atutem jest to, że wzbogaca ona i wydobywa znakomity smak dania. Niestety wiele osób ma tendencję do zbyt obfitego stosowania tej przyprawy, co nie jest zdrowe. Należy zatem stosować ją z umiarem.

Pieprz – to obok soli równie popularna przyprawa. Świeżo zmielony pieprz nie tylko dodaje potrawie ostrości, ale także wzbogaca danie swym wyjątkowym smakiem i  aromatem.

 Oregano – ta przyprawa występuje także pod inną nazwą - Lebiodka Pospolita. Roślina rośnie w Afryce Północnej, Europie i Azji i nadaje potrawom znakomity ziołowy aromat i jeszcze lepszy smal. Często wykorzystywana jest w kuchni włoskiej.

 

Papryczka Chili – Jest to przyprawa w postaci małej papryczki krojonej na drobne kawałeczki lub w formie sproszkowanej. Ma ona tyle samo zwolenników co przeciwników. Wynika to z faktu, że chili jest przyprawą bardzo ostrą, a nie każdy przepada za mocno pikantnymi daniami. Jest ona jednak znakomita dla tych, którzy dbają o ładną sylwetkę, ponieważ papryczka przyspiesza przemianę materii, a tym samym pomaga schudnąć. Poza tym potrawy z nią przygotowane nabierają bardzo wyrazistego smaku.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena