Naleśniki są doskonałe zarówno na słodko jak i z warzywami lub mięsem.
Są doskonałe na każdy posiłek dnia.
Uwielbiam eksperymentować z naleśnikami, za każdym razem zmieniając nadzienie :-)
Kilka pomysłów polecam poniżej

Data dodania: 2011-09-30

Wyświetleń: 2066

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

CIASTO NA NALEŚNIKI:

Składniki:


1 szkl. wody
1 szkl. zimnego mleka
2 jaja
1/2 łyżeczki soli
1,5 szkl. mąki (20 dag)
4 łyżki roztopionego masła
2-3 łyżki oleju do smażenia


Wykonanie:


Przesiać mąkę, dodać wodę, mleko, jaja, sól i masło, następnie zmiksować. Po czym przykryć i wstawić do lodówki na 2 godz. Smażyć na delikatnie natłuszczonej patelni. Gotowe! Smarować ulubionym nadzieniem. Może to być marmolada, ser biały, czekolada, itp.

Smacznego!

 

 

 

KROKIETY Z CIASTA NALEŚNIKOWEGO

 

Składniki:

 

niecałe 1,5 szkl. mąki

2 jaja

1 szkl. wody

1 szkl. mleka

sól

oliwa do smażenia

5 dag grzybów suszonych

2 cebule

1 łyżka masła

4 łyżki tartej bułki

2 jaja

sól (ja daję kucharek)

pieprz

 

Wykonanie:

 

Z mąki, jaj, wody, mleka i soli zrobić ciasto naleśnikowe (ja miksuję mikserem). Odstawić na 30 min. Rozgrzać patelnię i na kilku kroplach oleju smażyć każdy placek. Odstawić do wystygnięcia.

Grzyby suszone namoczyć w 1 szkl. wody. Ugotować, odcedzić i posiekać. Wywar odparować do momentu aż zostanie 1/5 szkl. wody. Cebule pokroić w kostkę a następnie zeszklić na maśle. Dodać grzyby na patelnię. Wymieszać razem z cebulą, podsmażyć. Zalać pozostałym wywarem. Dodać bułkę tartą, wymieszać, poddusić do momentu zagotowania. Wbić 2 jaja, przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

Nadziewać naleśniki, zwijać, smażyć z obu stron na złoty kolor.

 

 

*Rada: Farsz można przygotować w/g uznania, dodając np. paprykę, ogórek (korniszon), kiełbaskę, zioła. Zapiekać z serem żółtym.

Naleśniki można również smarować od wewnątrz koncentratem pomidorowym, oprószyć ziołami prowansalskimi, dodając pół kiełbaski/parówki i uprzednio usmażonymi pieczarkami z cebulką. Tak zwinięte naleśniki smażyć z obu stron, po czym pod koniec położyć plasterek żółtego sera aby mógł roztopić się po naleśniku.

 

Smacznego!

 

krokiety z parówkami

Licencja: Creative Commons
1 Ocena