Najbardziej znane potrawy z wieprzowiny, najczęściej pojawiające się na polskich stołach to kotlet schabowy, golonka, szynka, pieczeń i różnego rodzaju kiełbasy. Jednak mięso to może stanowić doskonały składnik bardziej wyrafinowanych dań, gdzie jest przyrządzane i podawane na różne sposoby.
Zrazy wieprzowe po staropolsku
Mimo że w staropolskich przepisach najczęściej pojawia się wołowina, wieprzowina również stanowi ważny składnik. Przygotowywano z niej doskonałe zrazy podawane z sosem, grzybami, kaszą i dowolnym rodzajem surówki. Do ich przygotowania niezbędne jest, oprócz wieprzowiny, cebula, mąka i przyprawy, jak sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Dokładnie umyte mięso należy pokroić w średniej grubości plastry, a następnie rozbić tłuczkiem, uważając jednak, aby nie było zbyt cienkie. Następnie, posypane solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu. Mięso nie może być zbyt mocno podsmażone, musi się delikatnie zarumienić, ponieważ będzie jeszcze pieczone w piekarniku z dodatkiem lekko podsmażonej cebuli. Przed włożeniem do piekarnika musi zostać polane sosem z bulionu.
Tradycyjny schab z żurawiną
Schab wieprzowy (bez kości), boczek, żurawina, a także miód, czosnek, majeranek, ocet, olej i niezbędne do każdej potrawy sól oraz pieprz wystarczą do przygotowania prostej, ale bardzo smacznej potrawy. Z majeranku, czosnku, miodu i oleju, z dodatkiem soli i pieprzu przygotowywana jest marynata, którą następnie naciera się schab. Tak przygotowane mięso powinno leżeć w lodówce przez noc, aby aromat bejcy dotarł również do środka schabu.
Następnie mięso można naciąć, robiąc wzdłuż kawałka wnękę, ewentualnie można je rozciąć w taki sposób, aby później możliwe było jego zawinięcie. Do środka wkłada się żurawinę – w pierwszym przypadku będzie ona zawinięta w boczek, natomiast w drugim boczek może zostać rozłożony na schabie przed wyłożeniem żurawiny. Za farsz mogą posłużyć również suszone śliwki lub morele, można też łączyć rodzaje owoców w jednym kawałku mięsa.
Przygotowane w ten sposób mięso pieczone jest w piekarniku około godziny, przy czym wymaga ono polewania go powstałym w czasie pieczenia sosem.
Na przepisy z mięsa wieprzowego składa się bardzo zróżnicowany zestaw potraw, pieczonych, duszonych, smażonych, a podawanych z dowolnymi dodatkami.