Oczywiście są takie wypieki, do których polewa zwyczajnie nie pasuje, jednak w większości przypadków czekoladowa polewa świetnie się komponuje z ciastem, podkreślając jego smak oraz stanowiąc dla niego elegancka dekorację. Sernik, murzynek, inne ciasta na bazie czekolady, mazurki, ptysie i eklerki, to tylko kilka przykładów wypieków, które stanowią duet idealny z polewą czekoladową. Poniżej garść sprawdzonych przepisów na to, jak przygotować polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa na bazie czekolady gorzkiej lub mlecznej
Najsmaczniejsza jest polewa czekoladowa przygotowana na bazie prawdziwej czekolady, deserowej lub mlecznej. Do jej przyrządzenia potrzebujemy:
Tabliczka czekolady
50 g masła
50 g śmietany kremówki
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, w taki sposób że do niewielkiej miseczki wrzucamy pokruszoną tabliczkę czekolady, miskę natomiast umieszczamy w garnku z gotującą się wodą. Po rozpuszczeniu czekolady, dodajemy masło oraz śmietanę kremówkę, wszystkie składniki mieszamy tak, by idealnie się ze sobą połączyły. Możemy dodać odrobinę alkoholu, aby podkręcić w ten sposób smak polewy.
Polewa czekoladowa z kakao
Czekoladową polewa możemy przygotować również bez użycia czekolady, zastępując ją dobrym gatunkowo kakao. Taka polewa będzie równie pyszna. Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki:
125 g masła
4 łyżki kopiate kakao
4 łyżki cukru pudru
Odrobina mleka
Masło rozpuszczamy w rondelku, uważając na to, by się nie przypaliło. Do masła dodajemy cukier, najlepiej sprawdza się cukier puder ponieważ szybko się rozpuszcza, natomiast gdy mamy z tym problem dodajemy odrobinę mleka. Gdy cukier ulegnie rozpuszczeniu w maśle, dodajemy kakao. Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie, tak by nie powstały nieprzyjemne grudki. Jeżeli zależy nam na tym, aby polewa była bardziej błyszcząca, co stanowi ładną dekorację ciasta, możemy dodać do niej odrobinę żelatyny.