Brakuje Ci pomysłów na świętowanie rocznicy? Nie wiesz jak zaplanować randkę? Powszechna rada brzmi: „Przez żołądek do serca.” Słodki deser to niewątpliwie dobry początek nastrojowej nocy. Truskawki w czekoladzie powalą na kolana każdego partnera, nawet tego najmniej wrażliwego na uczuciowe gesty.

Data dodania: 2015-01-27

Wyświetleń: 3669

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Afrodyzjaki dla niej i dla niego

Niektóre składniki są w stanie podnieść temperaturę uczuć w naszym związku. Owoce w polewie czekoladowej są jednym z najbardziej znanych i powszechnie stosowanych sposobów na rozpalenie ludzkich namiętności. Idealnym uzupełnieniem dla tych słodkości jest szampan. To obowiązkowy punkt w menu na każdy romantyczny wieczór we dwoje!

Innymi naturalnymi składnikami, które działają na nasze zmysły są przyprawy, takie jak: cynamon, kardamon czy imbir. W połączeniu z czekoladą nadadzą jej oryginalnego i wyjątkowego smaku. Aby dodać trochę pikanterii, a także podwyższyć tętno i ciśnienie krwi, można dosypać szczyptę chili.

Czekoladowo-truskawkowy duet

Tak jak wy idealnie pasujecie do siebie, tak truskawki z czekoladą stanowią nierozerwalną więź. Nieważne czy w połączeniu z gorzką, białą czy mleczną czekoladą – zawsze smakują nieziemsko! Na dodatek ich przygotowanie jest bardzo proste – poniżej jeden z przepisów:

Oto lista zakupów na romantyczne spotkanie z ukochaną osobą:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miękkiego masła

Kiedy zaopatrzyłeś się już we wszystkie składniki, pozostało tylko dokładnie umyć i osuszyć truskawki. Przed rozpoczęciem pracy warto je schłodzić przez ok. 15 min w lodówce. Nie pozbywaj się szypułek! Będą potrzebne, żeby móc za nie chwytać, kiedy będą już oblane w polewie czekoladowej. 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Tabliczkę połam, włóż do miseczki zawieszonej na garnku z gotującą się wodą. Dodaj łyżkę masła i mieszaj. Gdy już się roztopi, lekko ostudź, aby nie zastygła.

Truskawki zanurzaj w płynnej czekoladzie do wysokości ¾. Udekorowane owoce odkładaj na tacę wyłożoną wcześniej pergaminem i pozostaw je do całkowitego wystygnięcia.

Aby uczynić deser jeszcze atrakcyjniejszym pod względem wizualnym, możesz tę czynność powtórzyć z innym rodzajem czekolady. Wtenczas zanurz truskawki w płynnej czekoladzie do ½ wysokości, aby był widoczny pasek poprzedniej warstwy czekoladowej. Owoce można podawać na paterze bądź każdą z osobna umieścić w ozdobnych papierkach.

Ciekawe modyfikacje

Tym deserem trudno się znudzić! Miłośnicy kuchennych eksperymentów, aby urozmaicić smak, mogą dodawać do czekolady rozmaite zioła i przyprawy np. pieprz zielony czy wędzoną paprykę. Świetnie nada się do tego także starta skórka z cytryny, pomarańczy, mandarynek czy limonki. Ciekawy smak nada czekoladzie także pocięta świeża mięta lub listki szałwii - a prawdziwych maniaków słodyczy urzeknie połączenie czekolady z bitą śmietaną (zwłaszcza, jeżeli użyjemy „prawdziwej”, a więc orzeźwiająco kwaskowatej odmiany.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena