Szkocką whisky można podzielić na dwie podstawowe kategorie: single malt oraz blended. Jaka jest miedzy nimi różnica?

Data dodania: 2015-10-30

Wyświetleń: 864

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Single malt jest podstawowym rodzajem whisky, produktem jednej gorzelni (destylarni). Natomiast whisky blended, czyli mieszane składają się z kilku lub nawet kilkudziesięciu rodzajów single malt (oraz szeregu innych destylatów). Takie wyjaśnienie to jednak spore uproszczenie, a diabeł – jak zwykle – tkwi w szczegółach.

Wybór składników

Single malt powstaje w Szkocji wyłącznie ze słodu jęczmiennego. Jęczmień jest bowiem jedynym zbożem dopuszczonym przez szkockie prawo do jej produkcji (dla trunków stworzonych na bazie innych zbóż zarezerwowana jest nazwa single grain). Whisky mieszane powstają w wyniku kupażu whisky jęczmiennej oraz trunków z innych gatunków zbóż. Dopuszczone jest w ich produkcji używanie destylatów z dowolnych zbóż, nawet z kukurydzy (chociaż stosowane jest to bardzo rzadko – stanowi ona natomiast podstawowy składnik amerykańskiej whiskey). Jest jeden warunek - muszą dojrzewać w dębowych beczkach przynajmniej przez 3 lata.

Odmienny proces produkcji

Przy produkcji single maltów oraz blended whisky stosuje się również inne sposoby destylacji. Whisky typu single malt destylowana jest alembikowo. Alembik jest urządzeniem, które posiada bardzo charakterystyczny kształt składający się z wielkiej, kulistej komory, z której wychodzi tzw. łabędzia szyja. W zależności od kształtu szyi oraz jej wysokości, otrzymany destylat ma inne walory smakowe. Wchodzące w skład whisky mieszanej destylaty powstają zazwyczaj kolumnowo – przy pomocy tzw. kolumn rektyfikacyjnych. Jest to proces ciągły i wielokrotny, zdecydowanie szybszy od destylacji alembikowej. Sposób produkcji ma ogromny wpływ na smak whisky.

Różnice smakowe i cenowe

Metoda alembikowa jest bardzo czasochłonna, charakteryzuje się także zdecydowanie mniejszą wydajnością.  Koneserzy smaku whisky zgodnie twierdzą, że zapewnia zdecydowanie bogatsze doznania smakowe, niż masowa produkcja metodą destylacji kolumnowej. W ich opinii single malt to najlepsza whisky. Cechuje ją dojrzały, mocny smak oraz aromat. Whisky mieszana jest dużo łagodniejsza w smaku. Może więc okazać się dobrym wyborem dla osób rozpoczynających przygodę z tym trunkiem, jest także doskonałą podstawą do tworzenia drinków.

Proces produkcji zdecydowanie przekłada się  również na jej cenę. Butelka single malt (zwłaszcza starszego rocznika) może stać się poważną inwestycją. Trunki typu blended są zazwyczaj dużo bardziej przystępne cenowo.

Kiedy single malt, a kiedy blended whisky

Whisky single malt dobrze jest przeznaczyć na specjalne okazje. To trunek, który wymaga odpowiedniej oprawy, powolnej degustacji, delektowania się jego walorami smakowymi i zapachowymi. Blended whisky zdobywa natomiast coraz większą popularność w różnego rodzaju pubach, klubach czy podczas imprez. Jest ciekawą bazą do różnorodnych drinków i z czystym sercem możemy ją do nich wykorzystać. Zrobienie drinka z single malt byłoby – zwłaszcza w opinii konesera - po prostu profanacją tego trunku.

Licencja: Creative Commons