Zacznijmy jednak od porównania dwóch głównych rodzajów. Nie bez znaczenia jest tu pisownia. Mamy whisky i whiskey. Whisky jest produkowana w Szkocji, a whiskey w Irlandii i w Stanach Zjednoczonych. Nie jest to jednak jednoznaczne. Whisky jest również produkowana w Kanadzie, ale tamtejsi producenci dodają inne źródła cukru do fermentacji, są to na przykład cukry owocowe. Jest jeszcze whisky japońskie, które ostatnimi czasy bije rekordy popularności.
Wracając do whiskey. Nazwa ta jest po prostu zniekształceniem wymowy irlandzkiej uisge beatha oznaczającej życiodajnej wody. Wymowa ta przechodziła przez różne stadia, uisge i uisky.
Zarówno Szkoci, jak i Irlandczycy uważają, że to właśnie oni wynaleźli whisky i że to oni wiodą prym w tej branży. Należy jednak zauważyć, że szkocka od irlandzkiej różnią się ilością destylacji. Irlandczycy robią to trzykrotnie, a oszczędni Szkoci tylko dwa razy. Irlandczycy nie dodaję również torfu w trakcie suszenia słodu jęczmiennego. I właśnie dlatego irlandzka whiskey ma łagodniejszy smak, bardziej zaokrąglony, w przeciwieństwie do ostrego szkockiego smaku. Irlandzkie whiskey też nadają się bardziej do kaw i są dobrą bazą do tworzenia likierów, takich jak Baileys. Te najbardziej znane marki to Jameson, Tullamore Dew, Bushmill i inne.
Jeśli mowa o szkockiej whisky, to dzieli się ona na pięć głównych rodzajów. Mamy Single Mal Whisky (jest to whisky słodowa), Single Cask Whisky (słodowa z pojedynczej beczki), Vatted Whisky (mieszana słodowa), Blended Whisky (mieszana) i Grain Whisky (zbożowa). Najpopularniejsze szkockie whisky to Johny Walker, Ballantines, Chivas Regal i inne.
Warto również wspomnieć o amerykańskiej whisky, która dotarła do Stanów razem z emigrantami. Okazało się, że tamtejszy klimat sprzyja produkcji. Ten trunek dzieli się na sześć rodzajów. Są to Bourbon Whisky (Bourbon), Tennessee Whisky (i tu najpopularniejszy Jack Daniel's), Rye Whisky (żytnia), Wheat Whisky (pszeniczna), Corn Whisky (kukurydziana) i Blended American Whisky (mieszana).
Jak widać, rodzajów whisky jest naprawdę wiele, nie można mówić wyłącznie o dwóch rodzajach, bo mimo iż pozostałe z nich wynikają, to sprawiają, że dzięki nim mamy dziś wiele różnych smaków, którymi chętnie się delektujemy.