Chociaż słowa „szkocka” oraz „whisky” są często utożsamiane, trunek ten pochodzi z Zielonej Wyspy. Sprawdź, jakie jego marki są najbardziej znane i czemu zawdzięczają swoją wyjątkowość!

Data dodania: 2015-10-15

Wyświetleń: 1111

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Trudno znaleźć w przekazywanych informacjach o trunkach drugą, tak ciekawą historię, jaka wiąże się z irlandzką whiskey. Ogromną rolę odegrał w niej święty Patryk, który – poświęciwszy swoje życie nawróceniu Irlandczyków na chrześcijaństwo – stał się jednocześnie patronem bezpośrednio związanym z „dzbanem Patryka” oraz wyrafinowanym, aromatycznym alkoholem

Legendarne początki whiskey

Jak głosi legenda, żyjący na przełomie IV i V wieku święty Patryk zaobserwował, że pewna szynkarka nie do końca jest uczciwa i nalewa gościom mizerne miarki alkoholu. Chcąc temu zaradzić, święty Patryk posłużył się podstępem i powiedział jej, iż przez to spowoduje pojawienie się w karczmie potworów. Kobieta do tego stopnia przestraszyła się groźby, że od tej pory uczciwie nalewała zamawiany trunek. Święty Patryk zmarł 17 marca i dlatego ten dzień jest uroczyście obchodzonym narodowym świętem Irlandii. Towarzyszy mu tradycja picia irlandzkiej szklaneczki whiskey, zwanej „dzbanem Patryka”.

Czy różni się whisky od whiskey

Podstawowe różnice tkwią w sposobie produkcji - szkocka whisky jest destylowana dwukrotnie, natomiast irlandzka whiskey trzykrotnie. Dojrzewa przez trzy lata, zyskując lżejszy smak niż whisky. Ponieważ do produkcji whiskey nie używa się torfu, nie wyczuwa się w niej zapachu dymu, a aromaty ziemiste są zazwyczaj niewyczuwalne.

Niestety, ze względu na burzliwą historię Zielonej Wyspy tamtejsza whiskey jest o wiele mniej zróżnicowana od swojej szkockiej odpowiedniczki – na szczęście produkcja odżywa i chluba Irlandii ponownie podbija świat.

Jameson Whiskey – najbardziej znana z irlandzkich whiskey

Już w 1780 roku John Jameson po raz pierwszy wyprodukował ten trunek, który stanowi odmianę irlandzkiej whiskey typu blended. Na początku wytwarzano ją w Dublinie. Do dnia dzisiejszego proces blendowania (mieszania destylatów z różnych beczek pod okiem tzw. Master Blendera) tej whiskey tam się odbywa, jednak samą produkcję przeniesiono do położonego w hrabstwie Cork w Irlandii Middleton.

W skali roku sprzedaż tego trunku osiąga liczbę rzędu 22 milionów butelek, kupowanych w 120 krajach. Nie ulega więc wątpliwości, że jest to najbardziej znana  i najlepsza whiskey na świecie.

Bushmills - tradycja i nowoczesność

Destylarnia Bushmills znajduje się w Irlandii Północnej i ma bogatą tradycję, sięgającą 1784 roku. Powstaje w niej nie tylko jedna z najstarszych, ale także najlepszych whiskey na świecie. Zarówno w wersji blended, jak i single malt Bushmills posiada bardzo lekki, roślinny smak, ponieważ do jej produkcji nie wykorzystuje się torfu, a charakteru dodają jej aromaty kwiatowe i owocowe.

Gren Spot Single Pot Still Irish

Jest to rzadka irlandzka whiskey, która powstaje na bazie zacieru ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, poddawana potrójnej destylacji przeprowadzanej w miedzianych alembikach. Dominują w niej nuty przypraw, zielonego jabłka i goździków.

Ze względu na nietypowy proces produkcji, doskonałe właściwości smakowe i zapachowe oraz niewielki wolumen produkcji cieszy się sławą i uznaniem koneserów.

Licencja: Creative Commons