Po ciężkim dniu w pracy należy nam się chwila odpoczynku przy filiżance małej czarnej. Dla wzmocnienia smaku możemy skusić się na jej wersję z odrobiną alkoholu. Prezentujemy kilka przepisów na kawę z procentami:

Data dodania: 2015-01-24

Wyświetleń: 4244

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Do spożycia po południu

Kawę z alkoholem możemy podawać w różnych proporcjach – zarówno w sposób tradycyjny, jak i w formie drinka. Bez względu na to, którą opcję wybierzesz, najlepiej wypić ją w domu, gdy nie planujesz już tego samego dnia wsiadać za kółko!

Można do kubka z kawą po prostu wlać odrobinę alkoholu i wypić. Dla spragnionych ciekawych smaków polecamy równie proste w przygotowaniu, jednak bardziej wyszukane przepisy. Wszystkie nasze propozycje drinków kawowych nie są zbyt mocno zakrapiane, zatem nie mają na celu oszołomić nas – czy wręcz ukołysać do snu -  ale rozgrzać i odprężyć.

Recepta na udany wieczór

Najprostszym przepisem na napój kawowy z alkoholem jest zmiksowanie zaparzonej kawy z mlekiem i wódką. Przed podaniem warto schłodzić napój w lodówce i podawać na zimno!

Kokosowe szaleństwo

Dla miłośników słodkich smaków proponujemy kawę z rumem i malibu. Wystarczy zaparzyć kawę, a następnie wlać po 2 łyżki każdego z wymienionego alkoholu. Na wierzch dodać bitą śmietanę. Całość można posypać startą czekoladą.

Kropelka ajerkoniaku

Napojem wzbogacającym naszą codzienność o solidną porcję energii i radości życia będzie z pewnością kawa z ajerkoniakiem, znana jako „kawa po holendersku”. Przepis jest prosty - jedna trzecia szklanki ajerkoniaku, około 50 ml espresso oraz dowolna ilość bitej śmietany z dodatkiem szczypty kakao. W zależności od potrzeb możemy modyfikować proporcje – ważne, by zachować charakterystyczny aromat i słodycz.

Piwo z kawą

Kawa jest jednym z najlepszych dodatków do piwa, zwłaszcza ciemnego. Style, które najlepiej współgrają z kofeinowym shotem to stout i porter, jednak warto także poeksperymentować z piwami jasnymi. Dobrym wyborem będzie także własnoręcznie uwarzone piwo domowe.

Wisienka w kawie

Dojrzała, lekko kwaśna wiśnia w połączeniu z mocną, gorzką kawą tworzy unikalny i doskonale orzeźwiający smak. Aby go uzyskać wystarczy do zaparzonej kawy dolać po łyżce likieru wiśniowego i kawowego. Podobnie jak w powyższych propozycjach, do dekoracji używamy bitej śmietany z posypką czekoladową.

Irlandzka nuta

Podobno picie whisky z colą czy innymi napojami uchodzi za znieważenie tego jakże doskonałego trunku. Jednak wielu z nas takie połączenie po prostu smakuje - okazuje się, że podobnie jak koniak, whisky doskonale pasuje do kawy! Zostawmy zatem alkoholowych purystów i ich zakazy, by cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatami, roztaczanymi przez kawę z odrobiną koniaku lub whisky. Kombinacja taka najlepiej smakuje podawana z deserem z gorzkiej czekolady.

Czekoladowy dodatek

Zamiast bitej śmietany można przygotować czekoladowe kostki do kawy mrożonej lub opartych na niej drinków. Wystarczy rozpuścić czekoladę w mleku i ostudzić ją. Następnie rozlać czekoladę do foremek w różnych kształtach i wsadzić do zamrażalnika na pół godziny. W takiej wersji można podawać je do napojów, zamiennie z kostkami lodu.

Wszystko, co dobre najlepiej spożywać w małych ilościach

Wystarczy użyć trochę wyobraźni, a z pewnością sami wykreujecie masę innych przepisów na kawę z wkładką. Jednak pamiętajcie o zachowaniu umiaru w jej spożyciu. Nadmiar kofeiny może wywołać nadciśnienie, nerwowość, agresję i bezsenność. Alkohol, jak wiemy, również nie należy do najzdrowszych używek. Zatem potraktujcie to jako okazjonalny deser!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena