Czarny napój rozgrzewa i dodaje energii na pierwsze godziny nadchodzącego długiego dnia. Naukowo udowodniono, że już sam zapach kawy poprawia nastrój i działa pobudzająco.
Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej, a standardowe dodatki mleka i cukru zdecydowanie Ci się znudziły, pozwól sobie na szczyptę baristycznej kreatywności. Chcąc urozmaicić codzienny rytuał parzenia kawy, możesz przyrządzić ją w sposób nieco bardziej nieszablonowy: na słodko, wzbogacając dodatkami w postaci owoców, czekolady, miodu czy aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, goździki, imbir. Pełnoletnim amatorom kawy zaproponuj wersję z alkoholem. Idealną koncepcją będzie połączenie likieru, mlecznej lub gorzkiej czekolady oraz mocnego espresso – przepis taki znajdziesz na stronie… .
Mając ochotę na coś słodkiego, spróbuj przyrządzić prosty i przede wszystkim szybki deser kawowy. Do bardzo gorącego napoju dorzuć kostkę lub dwie ulubionej czekolady i maliny (mogą być mrożone) lub ich zamiennik – gęsty sok, a wierzch udekoruj bitą śmietaną. Często wybieranym i bardzo lubianym dodatkiem do kawy jest gałka lodów. Smakosze odrobinę mniej gorzkiego smaku kofeiny mieszają w proporcjach pół na pół kawę ze słodkim kakao.
Kawa z piankami
Chcąc zaskoczyć gości niebanalnym i nieco bardziej skomplikowanym pomysłem na kawę, zaproponuj im gorzką wersję ze spienionym mlekiem i garścią mini pianek marshmallows na wierzchu kubka. Dodają lekko waniliowego smaku do całości, a po ich użyciu konsystencja napoju staje się bardziej gęsta i puszysta. Dla wzmocnienia efektu wizualnego możesz je dodatkowo ozdobić wiórkami kokosowymi, czekoladowymi ażurowymi dekoracjami do ciast lub kolorową posypką do deserów – nie od dziś wiadomo, że jemy także oczami!
Kawa z Nutellą
Dla fanów słodkości doskonały deser stanowi połączenie kawy i kremu czekoladowego. Do przygotowania napoju potrzebne będą:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki Nutelli
- 150 ml mleka
- (nieobowiązkowo) kakao i bita śmietana do ozdobienia
Kawę rozpuść w kubku w gorącej wodzie. Do osobnego, niewielkiego garnuszka włóż Nutellę, dolej zimnego mleka a następnie powoli podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ostudź. Za pomocą miksera ręcznego wymieszaj z wcześniej przygotowaną kawą. Przelej do wysokiej szklanki i według uznania ozdób bitą śmietaną. Podawaj z długą łyżką deserową.
Kawa z przyprawami korzennymi
Wspaniale smakuje także nieco mniej słodka kawa piernikowa z miodem (idealnie zastępuje bezwartościowy cukier!), imbirem i cynamonem. Poza przyjemnym uczuciem ciepła dodasz organizmowi witamin, niezbędnych do funkcjonowania w okresach zwiększonej zachorowalności.
- 1-2 łyżeczki kawy (najlepiej rozpuszczalnej)
- Szklanka wrzątku
- Szklanka gorącego mleka
- 2-3 łyżeczki miodu
- Przyprawa do piernika lub własna kompozycja ulubionych przypraw (cynamon, imbir, goździki, kardamon, wanilia)
- Bita śmietana (opcjonalnie)
Miód i wybrane przyprawy wymieszaj. Należy w tym celu bardzo delikatnie je podgrzać w kąpieli wodnej. Kawę zalej wrzątkiem, dolej gorące mleko, energicznie wymieszaj. Następnie do wcześniej przygotowanego kubka wlej kolejno mieszankę miodu z przyprawami, kawę. Na wierzch nałóż bitą śmietanę i posyp ją cynamonem.
Gotowe!
W tworzeniu wariacji na temat urozmaicania smaku standardowej małej czarnej ograniczeniem jest tylko własna kreatywność w komponowaniu kuchennych receptur. Warto więc poeksperymentować i odważnie wprowadzać nowe smaki – dopiero wtedy masz szansę odnaleźć swój idealny przepis na kawę!