Bywają takie dni w roku kiedy za oknem plucha, deszcz, zimno, a mimo ogromnej chęci pozostania pod ciepłą kołdrą musisz się zmobilizować do pobudki i wyjścia na zewnątrz. Niezbędne są wtedy dwie rzeczy: parasolka i …pyszna kawa w ulubionym kubku

Data dodania: 2015-01-29

Wyświetleń: 1815

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Czarny napój rozgrzewa i dodaje energii na pierwsze godziny nadchodzącego długiego dnia. Naukowo udowodniono, że już sam zapach kawy poprawia nastrój i działa pobudzająco.

Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej, a standardowe dodatki mleka i cukru zdecydowanie Ci się znudziły, pozwól sobie na szczyptę baristycznej kreatywności. Chcąc urozmaicić codzienny rytuał parzenia kawy, możesz przyrządzić ją w sposób nieco bardziej nieszablonowy: na słodko, wzbogacając dodatkami w postaci owoców, czekolady, miodu czy aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, goździki, imbir. Pełnoletnim amatorom kawy zaproponuj wersję z alkoholem. Idealną koncepcją będzie połączenie likieru, mlecznej lub gorzkiej czekolady oraz mocnego espresso – przepis taki znajdziesz na stronie…  .

Mając ochotę na coś słodkiego, spróbuj przyrządzić prosty i przede wszystkim szybki deser kawowy. Do bardzo gorącego napoju dorzuć kostkę lub dwie ulubionej czekolady i maliny (mogą być mrożone) lub ich zamiennik – gęsty sok, a wierzch udekoruj bitą śmietaną. Często wybieranym i bardzo lubianym dodatkiem do kawy jest gałka lodów. Smakosze odrobinę mniej gorzkiego smaku kofeiny mieszają w proporcjach pół na pół kawę ze słodkim kakao.




Kawa z piankami

Chcąc zaskoczyć gości niebanalnym i nieco bardziej skomplikowanym pomysłem na kawę, zaproponuj im gorzką wersję ze spienionym mlekiem i garścią mini pianek marshmallows na wierzchu kubka. Dodają lekko waniliowego smaku do całości, a po ich użyciu konsystencja napoju staje się bardziej gęsta i puszysta. Dla wzmocnienia efektu wizualnego możesz je dodatkowo ozdobić wiórkami kokosowymi, czekoladowymi ażurowymi dekoracjami do ciast lub kolorową posypką do deserów – nie od dziś wiadomo, że jemy także oczami!



Kawa z Nutellą

Dla fanów słodkości doskonały deser stanowi połączenie kawy i kremu czekoladowego. Do  przygotowania napoju potrzebne będą:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki Nutelli
  • 150 ml mleka
  • (nieobowiązkowo) kakao i bita śmietana do ozdobienia

Kawę rozpuść w kubku w gorącej wodzie. Do osobnego, niewielkiego garnuszka włóż Nutellę, dolej zimnego mleka a następnie powoli podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ostudź. Za pomocą miksera ręcznego wymieszaj z wcześniej przygotowaną kawą. Przelej do wysokiej szklanki i według uznania ozdób bitą śmietaną. Podawaj z długą łyżką deserową.

Kawa z przyprawami korzennymi

Wspaniale smakuje także nieco mniej słodka kawa piernikowa z miodem (idealnie zastępuje bezwartościowy cukier!), imbirem i cynamonem. Poza przyjemnym uczuciem ciepła dodasz organizmowi witamin, niezbędnych do funkcjonowania w okresach zwiększonej zachorowalności.
 

  • 1-2 łyżeczki kawy (najlepiej rozpuszczalnej)
  • Szklanka wrzątku
  • Szklanka gorącego mleka
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • Przyprawa do piernika lub własna kompozycja ulubionych przypraw (cynamon, imbir, goździki, kardamon, wanilia)
  • Bita śmietana (opcjonalnie)

     

Miód i wybrane przyprawy wymieszaj. Należy w tym celu bardzo delikatnie je podgrzać w kąpieli wodnej. Kawę zalej wrzątkiem, dolej gorące mleko, energicznie wymieszaj. Następnie do wcześniej przygotowanego kubka wlej kolejno mieszankę miodu z przyprawami, kawę. Na wierzch nałóż bitą śmietanę i posyp ją cynamonem.
Gotowe!

W tworzeniu wariacji na temat urozmaicania smaku standardowej małej czarnej ograniczeniem jest tylko własna kreatywność w komponowaniu kuchennych receptur. Warto więc poeksperymentować i odważnie wprowadzać nowe smaki – dopiero wtedy masz szansę odnaleźć swój idealny przepis na kawę!

Licencja: Creative Commons