Jako że kofeina jest dobrym stymulatorem, dodawana jest do wielu napojów energetycznych. Ponadto jej właściwości doskonale sprawdzają się w sytuacji silnego zatrucia alkoholem, stanach wyczerpania fizycznego oraz przy nadciśnieniu. Dzienne używanie kofeiny w ilościach nie przekraczających 300mg działa bardzo pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. W tych ilościach kofeina nie uzależnia i nie powoduje skutków ubocznych.
Kofeina jest najpopularniejszą na świecie substancją psychoaktywną. W porównaniu z innymi podobnymi substancjami, jej spożycie jest w pełni legalne, co przekłada się na częstą konsumpcję. Ciekawostką jest, że w Ameryce Północnej aż 90% ludności codziennie odwiedza sklep z kawą i pije bogatą w kofeinę małą czarną.
Kofeina i chemia:
Chemiczna nazwa kofeiny to:1,3,7-trimetyloksantyna lub 3,7-dihydro-1,3,7-trimetylo-1H-puryno-2,6-dion. Kofeina w czystym stanie przybiera formę długich, białych kryształów o temperaturze topnienia ok. 237 stopni Celsjusza i o gorzkim smaku. Najczęściej rozpuszcza się w gorącej wodzie, benzenie i chloroformie.
Dostępne źródła kofeiny:
Jak wcześniej wspomniałem kofeinę można znaleźć w:
-kawie (jedna filiżanka zawiera około 70-200 mg)
-herbacie (ok 50 mg)
-mate
-czekoladzie
-guaranie
-orzeszkach coli
Wpływ kofeiny na ludzki organizm
-kofeina zwiększa zapotrzebowanie na tlen, co powoduje przyspieszenie przemiany materii
-działa moczopędnie (oczyszczająco dla nerek)
-pobudza wydzielanie soku żołądkowego
-zwiększa sprawność myślenia (pobudzenie kory mózgowej)
-zmniejsza uczucie zmęczenia psychicznego i fizycznego
-pobudza układ nerwowy
-łagodzi napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych
-pobudza ośrodki wegetatywne (naczynioruchowy, oddechowy i nerwu błędnego)
-doskonale wchłania się do przewodu pokarmowego, jednocześnie po strawieniu jest wydalana z moczem.