Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ulubionej kawy. Napój ten wkrótce po spożyciu dodaje nam więcej energii, stajemy się mniej senni i chętniej podejmujemy się czekających na nas zawodowych wyzwań. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że oprócz ziaren kawy Arabica, na rynku możemy znaleźć nieco inne w smaku ziarna kawy Robusta. Czy warto spróbować i porównać smak oraz działanie naparów z obu rodzajów tych kaw? Sprawdzimy to w dzisiejszym artykule.

Data dodania: 2022-04-20

Wyświetleń: 52

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Robusta czy Arabica – która kawa daje większego kopa?

Kawa Arabica – bogaty aromat i harmonia energii

Już na wstępie warto zaznaczyć, że uprawa kawy Arabica jest o wiele bardziej wymagająca, niż w przypadku kawy Robusta. Kawa Arabica najlepiej rośnie na wysokościach powyżej 1000 m n.p.m. Mówiąc o charakterystycznych cechach kawy Arabica, warto zacząć od zawartości kofeiny w jej ziarnach. Okazuje się, że zawiera ona mniej kofeiny niż kawa Robusta, a zatem pobudza słabiej. Wygrywa natomiast delikatnym aromatem i smakiem. Podczas parzenia espresso, ziarna kawy Arabica nie pienią się tak mocno, jak w przypadku kawy Robusta, a sama Arabica uważana jest przez wielu za bardziej szlachetną odmianę kawy.

Kawa Robusta – wielka moc w małych ziarnach

Jak już wiadomo, kawa Robusta zawiera w swoich ziarnach zdecydowanie więcej kofeiny (nawet do 2,5%). Tym samym spożycie kawy Robusta powinno dać nam więcej energii do działania i lepiej pobudzić. Co ciekawe, popularność tej kawy nie jest jakoś szczególnie widoczna. Jej udział w rynku kawowym wynosi zaledwie około 20-29%. Niestety w parze z olbrzymią dawką kofeiny, idzie już mniej delikatny smak i aromat w porównaniu do kawy Arabica. Smak kawy Robusta opisywany jest jako cierpki, gorzki i ziemisty. Niemniej jednak Robusta lepiej nadaje się do parzenia kawy Espresso z uwagi na większą gęstość (pianka z mleka dłużej utrzymuje się na powierzchni).

Jak przechowywać kawę?

Skoro wiemy już, że Robusta daje więcej energii z uwagi na większą zawartość kofeiny w swoich ziarnach, ale kosztem mniej delikatnego smaku, to warto sprawdzić, w jaki sposób należy przechowywać kawę. Otóż nie jest to takie oczywiste.

Głównym problemem jest szybkie wietrzenie zmielonych ziaren kawy, które bardzo szybko tracą swój aromat. Dlatego też zmieloną kawę przechowuje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej bez dostępu do światła. W takich warunkach kawa zachowuje swoje walory smakowe przez długie miesiące. Producenci kawy mielonej najczęściej stosują 2-letni okres przydatności produktu do spożycia, tuż po fabrycznym zmieleniu i zapakowaniu próżniowo ziaren kawy. Nie zaleca się również przechowywania kawy w lodówce, ponieważ dosyć szybko traci na swojej jakości, a w momencie jej wyjęcia szybko staje się wilgotna.

Materiał powstał we współpracy z serwisem Joblife.pl.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena