Jeśli chcemy pić naprawdę smaczną kawę, to młynek powinien znaleźć się na pierwszym miejscu naszej listy zakupów. Przez smaczną kawę rozumiemy oczywiście odpowiednio zbalansowany smak słodyczy, goryczy i kwasowości. Dlaczego młynek ma tak duże znaczenie? Ponieważ kawa bardzo szybko wietrzeje. 

Data dodania: 2021-07-27

Wyświetleń: 1513

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Rodzaje młynków w ekspresach do kawy – czy mają znaczenie i jaki warto wybrać?
Jeśli chcemy wyciągnąć z ziaren ich cały potencjał, jak najwięcej smaku i aromatu, to powinniśmy mielić ją bezpośrednio przed zaparzeniem.
 

Jaki ekspres, taki młynek

Zasadniczo możemy wyróżnić dwa typy ekspresów do kawy – przelewowe i ciśnieniowe. W zależności od tego, jaki ekspres posiadamy lub planujemy posiadać, wybór młynka będzie inny. Jest to spowodowane tym, że te dwa typy ekspresów potrzebują zupełnie innego stopnia zmielenia. Do ekspresu przelewowego kawę mielimy grubo, a do ciśnieniowego drobno.

Młynki do ekspresów przelewowych

Ekspresy przelewowe służą do przygotowania czarnej, bogatej w kofeinę kawy. Czas zetknięcia wody z kawą to nawet kilka minut. Z tego powodu ziarna powinny być zmielone dużo grubiej niż w przypadku ekspresów ciśnieniowych czy kawiarek. Dzięki temu zaparzona kawa jest delikatna, wyrazista w smaku, ale nie przeparzona, gorzka i nieprzyjemna.

Do ekspresu przelewowego świetnie sprawdzi się młynek automatyczny z możliwością regulacji stopnia zmielenia, taki jak Wilfa Svart. Dzięki takiemu młynkowi zmielicie kawę szybko i bez większego wysiłku będziecie mogli manipulować smakiem kawy przy zmianie stopnia zmielenia.

Inną opcją, doskonałą, kiedy macie ograniczone miejsce w kuchni oraz mniejszy budżet, jest młynek ręczny. Użycie młynka ręcznego do zmielenia kawy jest proste, zajmuje tylko chwilę i może stać się naprawdę przyjemnym elementem rytuału parzenia kawy.

Młynki do ekspresów ciśnieniowych kolbowych

W przypadku ekspresu ciśnieniowego kolbowego młynek wysokiej jakości, z możliwością regulowania stopnia zmielenia, jest koniecznością. Odpowiednio zmielona kawa to klucz do przygotowania w domu smacznego espresso. Ze względu na to, że przy parzeniu espresso kawa styka się z wodą krócej, ziarno powinno być zmielone drobno, aby espresso parzyło się około 30 sekund. Każde ziarno jest inne, dlatego możliwość manipulowania stopniem zmielenia jest niezwykle ważna. Dzięki temu mamy możliwość dokładnej kontroli nad ekstrakcją i ostatecznym smakiem kawy.

Do ekspresu kolbowego nadadzą się zarówno młynki automatyczne, jak i ręczne.

Młynki do ekspresów ciśnieniowych automatycznych

Ekspresy ciśnieniowe automatyczne zazwyczaj mają wbudowany w swoją strukturę młynek. Jest to niemałe ułatwienie – nie musimy kupować osobnego młynka, ponieważ producent zajął się tym za nas. Oszczędza to również miejsce w kuchni, ale cena takiego ekspresu jest proporcjonalnie wyższa.

Na stronie Coffeedesk.pl znajdziecie wiele różnych młynków. Mamy nadzieję, że ten artykuł pomoże Wam w odnalezieniu tego, którego potrzebujecie!

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena