Ouritsu Matcha i jej zalety
Matcha to element japońskiej kultury i tradycji, która pojawiła się około 8 wieków temu. Matcha powszechnie jest stosowana w czasie tradycyjnej ceremonii herbacianej. Produkt ten najchętniej spożywany jest w jako herbata. Jednak to niejedyna możliwość, jeśli chodzi o użycie sproszkowanej zielonej herbaty. Warto także zauważyć, że picie Matchy to szereg korzyści dla zdrowia. Sproszkowana zielona herbata posiada właściwości przeciwutleniające oraz wykazuje silne działanie przeciwzapalne, dlatego też skutecznie leczy liczne schorzenia skóry. Ouritsu Matcha obniża poziom cholesterolu LDL, wspiera funkcjonowanie metabolizmu wątroby, opóżnia procesy starzenia oraz poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Działanie Matchy zostało udowodnione naukowo, o czym warto pamiętać. Matcha to naturalna substancja, która pozytywnie wspiera działanie ludzkiego ciała. Poznaj więcej szczegółów i zacznij korzystać z zielonej herbaty w proszku!
Herbata Matcha? A może naleśniki?
Herbata z Matchy to ciekawy i aromatyczny napój. Warto jednak odmienić kilka przepisów i w nich zastosować sproszkowaną zieloną herbatę. Ciekawą propozycją jest z pewnością Matcha latte, którą można przygotować z owsianym mlekiem. Połączenie nasion Chia z Matchą w puddingu wygląda znakomicie, ale i tak smakuje. Herbata zielona Ouritsu Matcha nadaje potrawom piękny, zielonkawy kolor. Doskonale uzupełnia ciasto na naleśniki, a nawet sernik. Do orzeźwiającego napoju, jakim jest shake również warto dodać Matchy. Produkt ten doskonale pasuje do zimnych napojów, jak i tych przygotowanych na ciepło. Świetnie wzbogaca każdy przepis, a przygotowanej potrawie lub napojom nadaje zdrowy, jasnozielony kolor.
W krajach Europy Zachodniej zielona herbata liściasta i zmielona jest cenionym produktem. Matcha dotarła znacznie później w te zakątki globu i nie jest wciąż tak popularna. Warto zauważyć, że wypicie jednej filiżanki Matcha jest równoznaczne z wypiciem dziesięciu filiżanek klasycznej herbaty zielonej. Produkt ten zawiera polifenole i antyoksydanty, które przyspieszają metabolizm organizmu oraz spowalniają procesy starzenia.