Herbata to zdecydowanie jeden z najbardziej popularnych ciepłych napojów, jaki spożywa się na całym świecie. Dostępna jest w licznych odmianach. Jedną z najbardziej ekskluzywnych herbat jest matcha, czyli sproszkowana zielona herbata. Powstaje ona z liści japońskiej herbaty, jednak w przeciwieństwie do innych tego typu naparów zawiera dużo więcej substancji prozdrowotnych. Wynika to ze specjalnego sposobu uprawy. 

Data dodania: 2022-11-03

Wyświetleń: 110

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Japońska zielona herbata dla Twojego zdrowia

Wszystkie rośliny przeznaczone do wytwarzania matchy przed zbiorem są osłonięte od słońca. Dzięki braku światła zahamowany zostaje wzrost rośliny, przez co listki są delikatne i młode. Jednocześnie ograniczona ilość światła prowadzi do kumulowania w roślinie cennych właściwości prozdrowotnych oraz odżywczych. Wzmacnia się wówczas produkcję chlorofilu. Po zbiorze listki herbaty poddawane są działaniu pary wodnej, aby dzięki temu zatrzymać ich kolor, aromat oraz właściwości odżywcze. Po czym ziele jest suszone oraz proszkowane.

Właściwości lecznicze oraz składniki odżywcze

Matcha to bardzo cenna herbata, co wynika z jej bogatego składu. Zawiera bardzo silne przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać namnażaniu się wolnych rodników. Wspiera to procesy naprawcze tkanek, a także przeciwciała starzeniu się organizmu. Tym samym matcha jest doskonałym wyborem dla osób, które pragną dbać o młody i atrakcyjny wygląd. Co ciekawe przeciwutleniacze występujące w herbacie redukują ryzyko wystąpienia nowotworów oraz hamują wzrost komórek nowotworowych. Cennym aminokwasem, który zawiera matcha jest l-tenina. Substancja ta pozwala redukować stres, utrzymać spokój oraz szybko uzyskać poczucie odprężenia. Wspomaga również zasypianie, poprawia pamięć i koncentrację oraz normalizuje ciśnienie krwi. Matcha pełna jest również witamin oraz składników mineralnych, na przykład żelazo, wapń, potas oraz cynk. Dlatego wpływa na odżywienie organizmu oraz wspiera pracę układu immunologicznego. Zawarte w herbacie składniki aktywne mogą także przyspieszać metabolizm, wspierając w ten sposób odchudzanie. Matcha obniża poziom glukozy oraz zmniejsza poziom trójglicerydów. Dzięki czemu minimalizuje się ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych.

Dlaczego warto pić zieloną herbatę matchę?

Pijąc regularnie matchę można cieszyć się energią oraz wzmocnieniem wytrzymałości organizmu. Ze względu na zawartość kofeiny herbata ta działać może jako naturalny środek pobudzający organizmy i dodający energii. Co więcej pomimo stosunkowo wysokiej zawartości kofeiny nie odczuwa się skutków ubocznych jak w przypadku stanu po wypiciu kawy, czyli wyższego ciśnienia, nadpobudliwości oraz nerwowości. Co więcej przepływ energii jest bardzo stabilny. Warto pić matchę również dlatego, aby przyspieszyć metabolizm organizmu oraz zwiększyć efektywność spalania tłuszczu. Herbata może być naturalnym suplementem diety, który nie powoduje jednocześnie podniesionego ciśnienia krwi oraz szybszego bicia serca. Matcha zawiera także katechiny, które mają właściwości antybiotyczne oraz pomagają walczyć z wolnymi rodnikami. To z kolei pozwala wzmocnić odporność, działając antywirusowo oraz antybakteryjnie. Zgodnie z badaniami regularne picie matchy pozwala obniżyć poziom zwego cholesterolu. Matcha korzystnie wpływa także na utrzymanie wysokiego poziomu dopaminy oraz serotoniny. Są to związki niezbędne do doskonałego samopoczucia, gotowości w podejmowaniu działań oraz kreatywności. Jest to istotne, gdyż niedobór serotoniny może prowadzić do gorszego nastroju, a nawet do depresji. Z kolei dopamina jest podstawą do procesów motywacyjnych. Odpowiada także za chęć do nauki, poznawania oraz kreatywność.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena