Kto poczuje na sobie moc prozdrowotnego działanie owoców goji ten zrozumie dlaczego w tradycyjnej medycynie azjatyckiej owoc ten był jednym z najcenniejszych skarbów.

Data dodania: 2010-07-17

Wyświetleń: 7925

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

 

Również w dzisiejszych czasach jagoda ta uważana jest, za niezwykłe źródło zdrowia. Szereg badań sprawił, że dietetycy uważają goji za jeden z najbardziej wartościowych owoców.

 

Owoc Goji kwitnie i rozwija się w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii na krzewie kolcowoju pospolitego. Gałązki pokryte kolcami, liście grube i długie, kwiaty w kolorze fioletowo-purpurowym, owoce podłużne o kolorze jasno czerwonym, kuszą przyjemnym i słodkim smakiem.

Co czyni owoc Goji, że możemy go nazwać zdrowa żywność?

Jagody goji to bogactwo witaminy C, są trzecim na świecie jej naturalnym źródłem. Dodatkowo zawierają witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz witaminę E. Są źródłem 21 niezbędnych minerałów (między innymi: cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor) oraz 19 aminokwasów ( w tym 8 niezbędnych, którychorganizm ludzki sam nie jest w stanie wyprodukować). Warto również wspomnieć, że jest najbogatszym źródłem beta karotenu.

To oczywiście nie wszystko. Jagody goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system immunologiczny. A także wyróżniają się jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie

Goja „owoc długowieczności”.

To nie przypadek, że goja cieszy się tak ogromną popularnością wśród Chińczyków, dietetyków, a nawet artystów i wszystkich ludzi, którzy dbają o zdrowie i urodę. Goja ma wielokierunkowe działanie.

Polecana jest przy chorobach serca, gdyż hamuje syntezę cholesterolu. Wzmacnia i oczyszcza krew.

Ma korzystny wpływ na nerki, płuca i wątrobę. Pomaga w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi. Dodatkowo zapobiega przemianom tłuszczowym wątroby i chroni od jej otłuszczenia.

Zbawiennie działa na wzrok. Wzmacniania oczy i wpływa na poprawę ostrości widzenia. Zeaksantyna zawarta w goji odpowiedzialna jest za ochronę plamki żółtej siatkówki. Z powodzeniem jest stosowana w zaćmie.

Owoc ten jest polecany także przy dolegliwościach reumatycznych.

Wzmacnia oraz regeneruje mięśnie i kości.

Polecana jest także kobietom, ponieważ łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy. A w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca.

Jagody goji to najlepszy sposób na zachowanie młodej, jędrnej skóry. Są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Jakby tego było mało owoce Goji mają swój udział w wspieraniu naszego mózgu. Poprawiają pamięć. Zapewniają właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego. I co ważne jagody te zawierają Betaine niezbędną do produkcji w wątrobie choliny-czynnika, który łagodzi nerwicę.

 

Produkty z owoców goji takie jak sok z goji 100% można zakupić w miejscach wyjątkowych jak np. sklep ze zdrową żywnością, wciąż niestety są to rzadkie produkty na naszym rynku.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena