Odpowiedź wydaje się oczywista, a zatem źródlana, mineralna, czy może kranówka ? Na te pytania postaram się dzisiaj odpowiedzieć.
Zapewne wiesz już ,że woda jest niezbędnym składnikiem codziennej diety. Wg. Instytut Żywności i Żywienia kobieta powinna przyjmować ok. 2,7 L wody na dobę, mężczyzna 3,7 L. Zapotrzebowanie to zwiększa się w przypadku osób uprawiających sport.
W Polsce, rocznie wypijamy około 2,3 miliarda litrów wody butelkowanej. Dlaczego jednak mimo ,że pijemy coraz więcej wody, tak mało o niej wiemy? Dlaczego, zamiast pić wodę wartościową, sięgamy po tę mniej przydatną dla zdrowia?
Ok, na początku warto abyś wiedział , że wody butelkowane dzielimy na 3 główne kategorie:
-wody naturalne źródlane
-wody naturalne stołowe
-wody mineralne naturalne
Woda źródlana
Jest to woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Dzięki odpowiednim zabiegom reklamowym mylona jest z wodami mineralnymi. Faktycznie jednak jej mineralizacja wynosi mniej niż 500 mg/ litr.
Wodę źródlaną należy pić w niewielkich ilościach, ponieważ zamiast dostarczyć nam odpowiednich minerałów, może je ona wręcz wypłukać z naszego organizmu.
Woda stołowa – mineralizowana
Najprościej mówiąc jest to woda otrzymywana z połączenia wody źródlanej z wodą mineralną lub solami mineralnymi. Pije się ją głównie w celach profilaktyczno zdrowotnych. Standardem jest to że posiadają one magnez i wapń, a nie posiadają wodorowęglanów.
Woda mineralna
Jest to woda o mineralizacji powyżej 1000 mg/l. Jest to najlepszy rodzaj wody bowiem zawiera znaczne ilości składników mineralnych. Picie jej uzupełnia niedobory tych składników w organizmie człowieka. W tym momencie warto uświadomić sobie ważną rzecz. Mleko pijemy żeby dostarczyć sobie wapnia, wodę powinniśmy pic po to żeby dostarczyć minerałów.
Wodę mineralną można podzielić ze względu na jej stopień mineralizacji.
Wody średnio zmineralizowane - od 500 do 1500 mg/l. Woda ta jest głównie przeznaczona dla osób ciężko pracujących, uprawiających sport. Picie jej jest wskazane w trakcie upałów.
Nie polecana dla małych dzieci i ludzi z chorobami nerek.
Wody wysoko zmineralizowane – powyżej 1500 mg/l. W wodach butelkowanych zazwyczaj do 4000 mg/l. Zastosowanie podobnie jak przy wodzie średnio zmineralizowanej. Wskazana jest dodatkowo dla ludzi z niedokwaśnością soków żołądkowych i schorzeniami układu oddechowego.
Kranówka
W tym przypadku bardzo trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Jedni uważają ,że kranówka nie wiele różni się od wody źródlanej i pijają ją bez żadnego problemu, inni natomiast ,że jest ona kompletnie nie zdatna do picia. Cóż, prawda jest taka ,że wszystko zależy od jakości wody jaka jest dostarczana do twojego domu. Natomiast, średnia ilość składników mineralnych w wodzie kranowej wynosi około 300mg/l. Z ostatnio przeprowadzonych badań przez naukowców z Politechniki Łódzkiej wynika ,że Łódzka kranówka ma więcej minerałów niż przeciętna woda źródlana którą często kupujemy za nie małe pieniądze. Ostateczny wybór należy jednak do Ciebie.
Przemysław Rozmarynowski
W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia rośnie, a nawał obowiązków zdaje się nigdy nie maleć, zdrowe odżywianie staje się wyzwaniem. Praca, spotkania, domowe obowiązki czy treningi – wszystko to sprawia, że na gotowanie zdrowych posiłków często po prostu brakuje czasu. W takich sytuacjach rozwiązaniem może być dieta pudełkowa, która zyskuje na popularności wśród zapracowanych osób, ceniących sobie zdrowie, wygodę i czas.