Za oknem śnieg i zawierucha. Temperatura spada znacznie poniżej zera. Zima to czas, w którym najchętniej zaszywasz się w domu, pod ciepłym kocem?

Img

 Długie, ponure wieczory osłodzą Ci zimowe desery – aromatyczne i rozgrzewające. Zobacz, jak sprawić sobie słodką przyjemność, dzięki której żadne mrozy nie będą Ci straszne. Mamy dla Ciebie aż 5 pysznych propozycji!

 

1. Zapiekane jabłka

 

Rozpływające się w ustach jabłka, kremowy serek mascarpone i chrupiące orzechy. Trudno o lepsze połączenie na zimowe wieczory!

 

Składniki na 2 porcje: 2 jabłka, 50 dag mascarpone, garść posiekanych orzechów - laskowych i migdałów, garść rodzynek, 3 łyżki masła, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka cynamonu.

 

Przygotowanie deseru zacznij od wymieszania serka mascarpone z miodem. Jabłka wydrąż, a w miejscu gniazd nasiennych umieść posiekane orzechy laskowe, migdały i rodzynki. Faszerowane jabłka posyp cynamonem, a następnie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upieczone na miękko jabłka polej sosem z serka mascarpone i miodu. Podawaj koniecznie ciepłe!

 

2. Ciasto brownie

 

Ciężkie, wilgotne, o intensywnym zapachu – brownie, bo o nim mowa, to ciasto, które przegoni największe zimowe smutki.

 

Składniki na średnią foremkę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 150 g cukru, 50 g mąki pszennej, 4 jajka, 110 g masła, 60 ml wody, kakao do wysypania foremki.

 

Foremkę do pieczenia brownie wysmaruj odrobiną masła i obsyp kakao. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. W rondelku z wodą rozpuść resztę masła, dodaj cukier i czekoladę. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy masa nieco przestygnie, dodaj do niej jajka i przesianą mąkę. Połączone dokładnie składniki przelej do foremki. Ciasto brownie powinno spędzić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.

 

3. Gorąca czekolada

 

Gdy na zewnątrz ciemno, zimno i pada, nic nie rozgrzewa równie dobrze jak gorąca czekolada do picia. Koniecznie przygotowana z aromatycznymi nutami!

 

Składniki na duży kubek: 250 mleka, 100 ml śmietanki, 80 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka startej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta sproszkowanego chilli.

 

Mleko ze śmietanką podgrzej w niewielkim rondelku uważając, by nie doprowadzić do ich wrzenia. Do gorącego płynu wsyp skórkę pomarańczową i posiekaną drobno czekoladę. Dodaj cynamon i chilli. Dokładnie wymieszaj. Gęstą czekoladę przelej do wysokiego kubka. Natychmiast delektuj się jej smakiem.

 

4. Ciasteczka korzenne

 

Zima pachnie przyprawami korzennymi. Nie oszczędzaj ich podczas przygotowywania tych aromatycznych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Ich zapach wypełni cały dom.

 

Składniki na ok. 20 ciasteczek: 2 szklanki mąki pszennej, ½ szklanki cukru pudru, 120 g masła, 2 łyżki płynnego miodu, 1 jajko, 1 łyżka przyprawy do piernika, szczypta soli.

 

Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć szybko na kruche ciasto. Wstaw je do lodówki na około pół godziny, by nieco stwardniało. Po tym czasie rozwałkuj je na blacie na grubość około 4 mm. Z pomocą foremki do ciastek lub szklanki wykrawaj ciasteczka. Każde z nich oprósz delikatnie mąką. Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy – dzięki temu nie posklejają się. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 15 minut.

 

5. Suflet pomarańczowy

 

Puszysty, lekki jak chmurka suflet to deser kojarzony głównie z wystawnymi restauracjami. Na szczęście, w mroźne wieczory nie musisz wychodzić z domu, by rozkoszować się smakiem tego wytwornego przysmaku!

 

Składniki na 2 porcje: 2 pomarańcze, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny, sok z 1 pomarańczy, 1 łyżka rumu lub brandy, 3 białka.

 

Żółtka wraz z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj mąkę, sok z pomarańczy i cytryny oraz alkohol. Osobno ubij białka na puszystą pianę. Ostrożnie połącz je z masą żółtkową. Następnie przelej całość do wysmarowanych kokilek. Te wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut. Deser podawaj na gorąco.

 

Licencja: Creative Commons