1
głosów
- +

5 pomysłów na zimowe desery

Autor:

Aktualizacja: 14.12.2017


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 1 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 165 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
5 pomysłów na zimowe desery

Za oknem śnieg i zawierucha. Temperatura spada znacznie poniżej zera. Zima to czas, w którym najchętniej zaszywasz się w domu, pod ciepłym kocem?


 Długie, ponure wieczory osłodzą Ci zimowe desery – aromatyczne i rozgrzewające. Zobacz, jak sprawić sobie słodką przyjemność, dzięki której żadne mrozy nie będą Ci straszne. Mamy dla Ciebie aż 5 pysznych propozycji!

 

1. Zapiekane jabłka

 

Rozpływające się w ustach jabłka, kremowy serek mascarpone i chrupiące orzechy. Trudno o lepsze połączenie na zimowe wieczory!

 

Składniki na 2 porcje: 2 jabłka, 50 dag mascarpone, garść posiekanych orzechów - laskowych i migdałów, garść rodzynek, 3 łyżki masła, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka cynamonu.

 

Przygotowanie deseru zacznij od wymieszania serka mascarpone z miodem. Jabłka wydrąż, a w miejscu gniazd nasiennych umieść posiekane orzechy laskowe, migdały i rodzynki. Faszerowane jabłka posyp cynamonem, a następnie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upieczone na miękko jabłka polej sosem z serka mascarpone i miodu. Podawaj koniecznie ciepłe!

 

2. Ciasto brownie

 

Ciężkie, wilgotne, o intensywnym zapachu – brownie, bo o nim mowa, to ciasto, które przegoni największe zimowe smutki.

 

Składniki na średnią foremkę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 150 g cukru, 50 g mąki pszennej, 4 jajka, 110 g masła, 60 ml wody, kakao do wysypania foremki.

 

Foremkę do pieczenia brownie wysmaruj odrobiną masła i obsyp kakao. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. W rondelku z wodą rozpuść resztę masła, dodaj cukier i czekoladę. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy masa nieco przestygnie, dodaj do niej jajka i przesianą mąkę. Połączone dokładnie składniki przelej do foremki. Ciasto brownie powinno spędzić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.

 

3. Gorąca czekolada

 

Gdy na zewnątrz ciemno, zimno i pada, nic nie rozgrzewa równie dobrze jak gorąca czekolada do picia. Koniecznie przygotowana z aromatycznymi nutami!

 

Składniki na duży kubek: 250 mleka, 100 ml śmietanki, 80 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka startej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta sproszkowanego chilli.

 

Mleko ze śmietanką podgrzej w niewielkim rondelku uważając, by nie doprowadzić do ich wrzenia. Do gorącego płynu wsyp skórkę pomarańczową i posiekaną drobno czekoladę. Dodaj cynamon i chilli. Dokładnie wymieszaj. Gęstą czekoladę przelej do wysokiego kubka. Natychmiast delektuj się jej smakiem.

 

4. Ciasteczka korzenne

 

Zima pachnie przyprawami korzennymi. Nie oszczędzaj ich podczas przygotowywania tych aromatycznych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Ich zapach wypełni cały dom.

 

Składniki na ok. 20 ciasteczek: 2 szklanki mąki pszennej, ½ szklanki cukru pudru, 120 g masła, 2 łyżki płynnego miodu, 1 jajko, 1 łyżka przyprawy do piernika, szczypta soli.

 

Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć szybko na kruche ciasto. Wstaw je do lodówki na około pół godziny, by nieco stwardniało. Po tym czasie rozwałkuj je na blacie na grubość około 4 mm. Z pomocą foremki do ciastek lub szklanki wykrawaj ciasteczka. Każde z nich oprósz delikatnie mąką. Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy – dzięki temu nie posklejają się. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 15 minut.

 

5. Suflet pomarańczowy

 

Puszysty, lekki jak chmurka suflet to deser kojarzony głównie z wystawnymi restauracjami. Na szczęście, w mroźne wieczory nie musisz wychodzić z domu, by rozkoszować się smakiem tego wytwornego przysmaku!

 

Składniki na 2 porcje: 2 pomarańcze, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny, sok z 1 pomarańczy, 1 łyżka rumu lub brandy, 3 białka.

 

Żółtka wraz z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj mąkę, sok z pomarańczy i cytryny oraz alkohol. Osobno ubij białka na puszystą pianę. Ostrożnie połącz je z masą żółtkową. Następnie przelej całość do wysmarowanych kokilek. Te wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut. Deser podawaj na gorąco.

 


Podobał Ci się artykuł?
1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij