Organizacja imprezy to nie lada wyzwanie – zwłaszcza, jeśli chodzi o opracowanie menu.

Data dodania: 2017-10-22

Wyświetleń: 742

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Przekąski na imprezę - oto 5 inspiracji

 Oprócz przystawek i dań na ciepło nie może zabraknąć w nim również przekąsek na słodko. Te doskonale osłodzą chwile spędzone wspólnie z bliskimi lub znajomymi. Jakie przekąski na imprezę przygotować by podbić serca i żołądki gości? Sprawdź nasz przepis na faworki, blok czekoladowy, brownie, mus i muffinki!

1. Najlepszy przepis na faworki

Kruche i złociste faworki, nazywane również chrustami, najczęściej przygotowujemy w okresie karnawału. Choć ich przyrządzenie jest dość czasochłonne, efekt z pewnością wynagrodzi Ci cały włożone w nie trud. A zebrani na imprezie goście będą sięgaj po faworki jeden za drugim. Jak zrobić faworki, które znikają ze stołu? Sprawdź nasz przepis na faworki!

Potrzebne składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki rumu
  • 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
  • cukier puder do oprószenia faworków

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodaj żółtka, alkohol, żółtka, szczyptę soli oraz śmietanę. Wyrób gładką masę i uformuj z niej kulę. Następnie, zawiń ją w folię i odstaw na pół godziny, by ciasto zmiękło i odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego równe prostokąty o wymiarach około 10 na 3 cm każdy. Każdy z pasków natnij wzdłuż pośrodku – zawsze jeden koniec faworka przewlecz przez powstały otwór. Chrusty smaż w gorącym tłuszczu (ok. 170 stopni) na złocisty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz papierowym ręczniczkiem. Faworki posyp cukrem pudrem i podawaj.

2. Szybki mus czekoladowy

Pieczenie nie jest Twoją mocną stroną? Nie masz czasu wyrabianie ciasta? Żaden problem! Zebranych na imprezie możesz ugościć podając im elegancki i dziecinnie prosty mus czekoladowy, który wręcz rozpływa się w ustach.

Potrzebne składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z masłem, a następnie dodaj do płynnej, nieco przestudzonej czekolady. Następnie dodaj do niej różnie ubite białko, ostrożnie mieszać, by nie spowodować opadnięcia masy. Mus wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj udekorowany ulubionymi owocami i gałką lodów waniliowych.

3. Jesienne muffinki dyniowe

Przygotowując imprezę w jesiennych miesiącach, wykorzystaj w menu produkty związane z tą porą roku. Wśród nich nie może zabraknąć dyni, która doskonale sprawdza się nie tylko jako składnik zup kremów, ale również deserów. Zwłaszcza muffinek z czekoladową polewą.

Potrzebne składniki:

  • 200 g startej dyni
  • 1 średni banan
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • połowa czekolady

Sposób przygotowania:

Przygotowywanie muffinek zacznij od starcia dyni na tartce i wymieszania jej z rozgniecionym bananem oraz olejem. Suche składniki połącz ze sobą i dodaj do dyniowo-bananowej masy. Następnie dodaj rozdrobnioną czekoladę. Gotowe ciasto przełóż do foremek i zapiekaj w 200 stopniach przez 20 minut do suchego patyczka.

4. Blok czekoladowy jak za dawnych lat

Blok czekoladowy, flagowy przysmak PRL-u, po latach znów coraz częściej gości na naszych stołach. I to nie tylko z powodu sentymentu, ale walorów smakowych. Mocno czekoladowy blok to nie lada gratka dla największych łasuchów.

Potrzebne składniki:

  • 250 g masła
  • 120 ml wody
  • 30 g kakao
  • 420 g mleka w proszku
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • 100 g orzechów laskowych
  • 25 g rodzynek
  • 25 g żurawiny
  • ½ tabliczki czekolady

Cukier połącz z kakao, a następnie doda do nich wodę i masło. Zagotuj i przestudź. Do lekko ciepłej masy wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.  Do masy dodaj herbatniki, orzechy, rodzynki i żurawinę. Gotowy blok przełóż do prostokątnej formy wyłożonej wcześniej folią spożywczą. Wstaw go na kilka godzin do lodówki, by porządnie zastygł. Po wyjściu blok udekoruj polewą z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.

5. Kultowe brownie

Amerykańskie brownie to wypiek, któremu nie oprze się żaden miłośnik czekolady. To intensywne w smaku ciasto osłodzi każdą imprezę. A do tego jest wyjątkowo szybkie i proste w przygotowaniu.

Potrzebne składniki:

  • 270 g gorzkiej czekolady
  • 115 g masła
  • 150 g białego cukru
  • 4 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 60 ml wody
  • 30 g kakao do wysypania foremki

Sposób przygotowania:

Foremkę do pieczenia wysmaruj odrobiną masła i obsyp delikatnie mieszanką mąki i kakao. Czekoladę podziel na drobne kostki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej z masłem. Do roztopionej masy dodaj cukier. Gdy nieco przestygnie, dodaj do niej jajka i mąkę. Gotowe ciasto przelej do foremki. Brownie zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Licencja: Creative Commons