Wszystkie proporcje dotyczą jednej osoby, a składniki należy drobno pokroić, zagnieść widelcem lub użyć blendera - wszystko wedle upodobania. Do dzieła!
1. Pasta jajeczna:
2 jajka ugotowane na twardo (ok. 6 minut) + 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego + 1/2 cebuli + ząbek czosnku + sól + pieprz
2. Pasta z suszonymi pomidorami i żurawiną:
4 suszone pomidory z zalewy + 7 owoców suszonej żurawiny + 1 łyżka serka kanapkowego np. Bieluch + garść posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka jogurtu naturalnego + sól + pieprz
3. Pasta z awokado:
1/2 awokado + 1 plaster sera białego półtłustego + 1/2 cebuli + ząbek czosnku + 1 łyżeczka soku z cytryny + sól + pieprz
4. Pasta serowo - porowa:
1 gruby plaster żółtego sera + mały kawałek pora + 1 łyżka musztardy + 1 łyżka jogurtu naturalnego + sól + pieprz
Wszystkie pasty najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Można je posmarować na kanapkę lub zajadać z nachosami.
Smacznego!