Składniki :
Ciasto
- 3 szklanki mąki,
- 1 margaryna,
- 3 łyżki cukru,
- 5 zółtek,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
Ze wszystkich składników zrobić ciasto kruche. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na blachę. Drugą część zamrozić do utarcia na wierzch.
Masa serowa:
- 1 kg sera,
- 1 jajko,
- 1 budyń śmietankowy,
- pół szklanki cukru,
- pół kostki masła.
Wszystko dobrze wymieszać i dodać troszkę soku brzoskwiniowego, który będziemy mieć z puszki.
Masę serową, kładziemy na wcześniej zarobione ciasto, na to kładziemy pokrojone brzoskwinie (w zależności od osoby przyrządzającej można ułożyć więcej brzoskwiń nawet całą puszkę ).
Następnie ubić 5 białek + pół szklanki cukru + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Masę z białek wykładamy na brzoskwinie. Na to wszystko ucieramy resztę zamrożonego ciasta na grubej tarce.
Piec w piekarniku około 1 godziny.
Serniczek podawać najlepiej prosto z lodówki schłodozny. Idealny do podania dla gości przy kawie i nie tylko ...
Życzę smacznego.