Przedstawiam przepis na super sernik z brzoskwiniami, który przyrządzam raz w miesiącu. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu wystarczy troszkę chęci :) 

Data dodania: 2011-02-01

Wyświetleń: 2274

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki :

Ciasto

- 3 szklanki mąki,

- 1 margaryna,

- 3 łyżki cukru,

- 5 zółtek,

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Ze wszystkich składników zrobić ciasto kruche. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na blachę. Drugą część zamrozić do utarcia na wierzch.

Masa serowa:

- 1 kg sera,

- 1 jajko,

- 1 budyń śmietankowy, 

- pół szklanki cukru,

- pół kostki masła.

Wszystko dobrze wymieszać i dodać troszkę soku brzoskwiniowego, który będziemy mieć z puszki.

Masę serową, kładziemy na wcześniej zarobione ciasto, na to kładziemy pokrojone brzoskwinie (w zależności od osoby przyrządzającej można ułożyć więcej brzoskwiń nawet całą puszkę ).

Następnie ubić 5 białek + pół szklanki cukru + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Masę z  białek wykładamy na brzoskwinie.  Na to wszystko ucieramy resztę zamrożonego ciasta na grubej tarce.

Piec w piekarniku około 1 godziny.

Serniczek podawać najlepiej prosto z lodówki schłodozny. Idealny do podania dla gości przy kawie i nie tylko ...

Życzę smacznego.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Licencja: Creative Commons