Słodką przekąskę na jesienne wieczory lub wizytę niezapowiedzianych gości możesz przygotować łatwo, szybko i bez pomocy piekarnika. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na najlepsze ciasta bez pieczenia!
1. Sernik z jagodami
Sernik to ulubione ciasto wielu smakoszy. Często rezygnujemy z jego przygotowania z obawy, że podczas pieczenia popęka i opadnie. By cieszyć się kulinarnym sukcesem, wystarczy postawić na sernik bez pieczenia. Jest nie tylko dziecinnie prosty, ale też lekki i orzeźwiający – dzięki czemu najlepiej sprawdza się w upalne, letnie dni.
Potrzebne składniki:
-
500 g sera
-
100 g miękkiego masła
-
60 g cukru pudru
-
250 ml śmietanki 36 %
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
1 opakowanie herbatników
-
250 g jagód
Sposób przygotowania:
Aby przygotować sernik, zacznij od zblendowania roztopionego masła z pokruszonymi herbatnikami. Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wyłóż masę ciasteczkowo-maślaną. Następnie wstaw ją do lodówki, by nieco stwardniała. W misce wymieszaj ze sobą zmielony twaróg, cukier puder, i cukier waniliowy. Dodaj śmietankę i całość ubijaj na gładką masę. Na koniec masę wymieszaj z 200 g jagód. Gotową masę przełóż do tortownicy i odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem sernik ozdób jagodami i kilkoma listkami świeżej mięty.
2. Tiramisu
Tiramisu – tradycyjny włoski deser, podobnie jak sernik, uchodzi za ciasto nieco kłopotliwe. Na szczęście, przygotowanie go w wersji bez pieczenia nie sprawi najmniejszego problemu nawet mniej wprawionym cukiernikom. Zamiast tego będzie oo gwarancją delikatnego smaku, który będzie rozpływać się w ustach rodziny i znajomych podczas przyjęć i uroczystych obiadów.
Potrzebne składniki
spód:
-
1 opakowanie herbatników
-
1 łyżka cukru pudru
-
50 g miękkiego masła
masa:
-
400 g mascarpone
-
400 ml śmietany 36 %
-
175 g cukru pudru
do przełożenia:
-
1 opakowanie biszkoptów
-
½ szklanki espresso
-
½ szklanki amaretto lub rumu
-
kakao
Sposób przygotowania:
Z cukru pudru, herbatników i stopionego masła przygotuj masę ciasteczkową. Wyłóż nią tortownicę o średnicy około 25 cm, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Śmietanę ubij na sztywno. Zmielony ser zmiksuj z cukrem, a następnie dodaj do niego ubitą śmietanę i zamieszaj całość delikatnie do połączenia składników. Masę podziel na 2 części. Jedną z nich wyłóż na ciasteczkowy spód. Kawę wymieszaj z alkoholem i przelej do niewielkiej miseczki. Zamaczaj w niej biszkopty, a następnie układaj je na masie serowej i posypuj kakao. Warstwę biszkoptów wysmaruj masą serową. Tortownicę wstaw do lodówki. Wyjmij ją następnego dnia i przed podaniem posyp kakao.
3. Szarlotka
Szarlotka to ciasto niezwykle uniwersalne. Doskonale smakuje o każdej porze roku i bez względu na okazję. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu – zwłaszcza, gdy skorzystamy z przepisu na ciasta bez pieczenia. Z jego pomocą prace nad szarlotką nie zajmą Ci więcej niż 30 minut – jeszcze mniej minie, nim zniknie ostatni jej kawałek!
Potrzebne składniki:
-
5 sztuk dużych, słodkich jabłek
-
200 g kruchych ciastek
-
250 g miękkiego masła
-
150 g cukru
-
cynamon
-
1 l mleka
-
1 budyń śmietankowy
-
cytryna
Sposób przygotowania:
Pokruszone drobno ciastka wymieszaj z 100 g roztopionego masła. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie równomiernie masą ciasteczkową. Odstaw ją do lodówki. W czasie jej schładzania, przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umyte jabłka obierz i pokrój na niewielką kostkę, a następnie skrop je cytryną. Na rozgrzanej patelni podsmaż do miękkości jabłka z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Na spód masy ciasteczkowej wylej schłodzony budyń. Na jej wierzch wyłóż schłodzone jabłka. Gotową szarlotkę włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
4. Torcik truskawkowy z masą budyniową
Nie tylko sernik, tiramisu czy jabłecznik, ale też pyszny torcik możesz przygotować zupełnie bez pieczenia. Smak soczystych owoców w połączeniu z kremowym budyniem to idealna propozycja na słodki, urodzinowy poczęstunek – który nie jest ciężki i nie roztapia się pod wpływem temperatury.
Potrzebne składniki:
-
250 g podłużnych biszkoptów
-
300 g truskawek
-
200 g miękkiego masła
-
150 g cukru
-
1 budyń śmietankowy
-
1 l mleka
Sposób przygotowania:
Umyte truskawki pokrój na ćwiartki. Formę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą. Spód formy wyłóż biszkoptami jeden obok drugiego. Budyń przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy przestygnie, połowę budyniu wyłóż na biszkopty. Ułóż resztę truskawek, dociskając je do ciastek. Truskawki przykryj resztą kremu. Tortownicę wstaw na parę godzin do lodówki najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto ozdób resztą owoców.
5. Tarta czekoladowa
Czekoladowe desery to słabość miłośników słodkości. Nic dziwnego – czekolada nie tylko doskonale smakuje, ale również poprawia humor. Zwłaszcza, gdy przygotowane na jej bazie ciasto nie wymaga pieczenia.
Potrzebne składniki
-
300 g ciasteczek kakaowych
-
100 g miękkiego masła
-
200 ml śmietanki
-
200 g deserowej czekolady
-
50 g masła
Sposób przygotowania:
Ciasteczka zmiksuj na proszek, a następnie połącz je z roztopionym masłem. Formę o wielkości 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spodzie ułóż masę ciasteczkową i wstaw do lodówki. W kąpieli wodnej roztop czekoladę ze śmietanką. Przestudzony krem wylej na spód ciasta. Formę ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe ciasto udekoruj przed podaniem kilkoma sztukami ciastek.