Składnik:
Spód:
-2 szklanki mąki
-3 żółtka
-1 kostka margaryny
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 cukier waniliowy
-0,5 szklanki cukru
Masa serowa:
-3 kostki twarogu
-2 szklanki mleka
-0,75 szklanki cukru
-0,5 szklanki oleju
-1 cukier waniliowy
-1 cytryna
-1 duży budyń waniliowy ( na 0,75 litra mleka)
-3 żółtka
Kopuła bezowa:
-6 białek
-0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Spód:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dobrze wymieszać. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i ponownie wymieszać. W osobnej misce oddzielić żółtka od białek. Żółtka wlać do mąki i dodać pokrojoną w drobną kostkę margarynę. Porządnie zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać kaszka manną. Przegotowane ciasto równomiernie rozprowadzić na blaszce robiąc brzegi na wysokość ok 2,5 cm.
Masa serowa:
Twaróg przemielić przez maszynkę najlepiej dwa razy i wsypać do miski. Następnie dodać mleko, cukier, cukier waniliowy, olej i wszystko razem zmiksować. Do masy wycisnąć sok z cytryny, dodać żółtka z jaj oraz budyń waniliowy (budyniu nie gotujemy dodajemy na sypko sam proszek). Wszystko razem porządnie miksujemy.
Masę serową wlewany na spód i całość pieczemy ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Kopuła bezowa:
Białka z jajek oraz cukier ubijamy na sztywną pianę. Na około 10 minut przed końcem pieczenia ciast wyciągamy je z piekarnika i przekładamy na nie piane z białek. Ponownie wstawiamy do piekarnika i dalej pieczemy. Po upieczeniu czekamy aż ciast ostygnie.
SMACZNEGO!!!