Często zdarza się tak, że zostają nam ziemniaki z obiadu i po prostu je wyrzucamy gdyż nie mam co z nimi zrobić. Poniżej podaje przepis jak można wykorzystać pozostałe ziemniaki i zrobić z nich przepyszne kotleciki.

Data dodania: 2011-04-10

Wyświetleń: 1632

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki:
-1 kg ziemniaków
-2 jajka
-1 duża cebula albo 2 mniejsze
-1 łyżeczka masła
-30 dkg pieczarek
-1 szklanka bułki tartej
-2 jajka do panierowania
-tłuszcz do smażenia
-sól
-pieprz
-majeranek

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Następnie ostudzić i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę. Jajka ugotować na twardo, przelać woda i poczekać aż ostygną. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć i również drobno pokroić w kostkę. Cebulkę i pieczarki podsmażyc na maśle na złoty kolor, doprawić sola i pieprzem. Następnie ostudzić. Jajka obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Do zmielonych ziemniaków dodać wcześniej przygotowane jajka i pieczarki z cebulką. Całość dobrze wyrobić rękoma. Następnie dodać bułkę tartą, majeranek ,sól i pieprz do smaku. Całość wyrobić. Powinno mieć konsystencję mięsa mielonego. Do głebokiego talerza rozbić dwa świeże jajka, roztrzepać je za pomocą trzepaczki do jajek. Do nastepnego talerza wsypać bułkę tartą. Z ciasta formować drobne kotleciki. Zanurzać w jajku i bułce tartej a nastepnie odłożyć na tackę.Kotleciki powinniśmy wsadzić na 15 minut do lodówki.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i układamy na nim ziemniaczane kotleciki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i kładziemy na bibule aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kotleciki z ziemniaków są gotowe. Mojej rodzinie najlepiej smakują popijane maślanką.Są syte i smaczne.

SMACZNEGO!!!

Licencja: Creative Commons
2 Ocena