Składniki:
-3 śnieżki
-3 szklanki mleka
-4 jaja
-2 łyżki cukru pudru
-1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlać mleko, a nastepnie wsypać śnieżki i całość porzadnie zmiksować. Powinno byc ubite na ,,sztywno''. Jajka przelać wrzątkiem. W osobnej misce oddzielić żółtka od białek. Białka ubić za pomocą trzepaczki do jajek na sztywna pianę (nie powinno używać sie miksera). Dodać do wcześniej przygotowanych śnieżek i porządnie zmiksować. W osobnej misce żółtka wymieszać z cukrem pudrem. Dodać do śnieżek wymieszanych z białkami i całość porządnie zmiksować. Dodać cukier waniliowy i ponownie zmiksować. Jeżeli chcemy zrobić lody owocowe należy użyć świeżych lub mrożonych owoców. Świeże owoce myjemy i miksujemy na gładką masę. Mrożone rozmrażamy i również miksujemy na gładką masę. Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy lodowej. Salaterki przelewamy zimna wodą. Przygotowana masę przelewamy do salaterek i wstawiamy do zamrażalnika na około 5 do 6 godzin. Gdy lody się zamrożą możemy udekorować je owocami, bita śmietaną, wiórkami czekoladowymi i wszystkim innym na co mamy ochotę.
ŻYCZE WSZYSTKIM SMACZNEGO!!!