Przygotowywanie deserów może być świetną zabawą, jeśli tylko uwierzymy w swoje umiejętności.

Data dodania: 2018-02-01

Wyświetleń: 1714

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Proste, ale efektowne desery

 Wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, aby stworzyć słodkie cuda, które zachwycą podniebienia domowników. Wystarczy trochę cukierniczego sprytu oraz garść pomysłów i inspiracji na proste, ale efektowne desery. 

Kilka pomysłów na pyszne i proste desery

Pucharek lodów na bogato
Do przygotowania pucharka lodów rodem z najlepszej lodziarni w mieście nie potrzeba wiele. Dwa lub trzy opakowania ulubionych lodów, w dowolnych smakach pozwoli wyczarować kilka porcji deseru. Do pucharków nakładamy lody, używając do tego specjalnej łyżki, następnie dodajemy ulubione owoce. Idealnie sprawdzają się świeże jagody, truskawki lub maliny, ale można również użyć owoców z puszki, na przykład brzoskwiń lub gruszek. Lody oraz owoce posypujemy krojonymi orzechami laskowymi oraz polewamy ulubioną polewą do deserów. Wszystko dekorujemy bitą śmietaną, posypujemy startymi  wiórkami czekolady. Pucharek lodów, który pięknie się prezentuje i pysznie smakuje gotowy. 

Muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe to prosty deser, który upiecze nawet osoba nie mająca talentów cukierniczych. Co najlepsze, w sklepach możemy znaleźć gotowe mieszanki składników do przygotowania muffinek. Zwykle musimy do nich dodać jedynie jajka, olej  oraz mleko lub jogurt. Upieczenie takich babeczek to kwestia 30 minut. Gdy delikatnie przestygną, można je udekorować, na przykład czekoladową polewą lub bitą śmietaną i świeżymi owocami. Ułożone na szklanej paterze, będą się prezentować jak w cukierni. 

Sałatka owocowa
Sałatka owocowa to jeden z najzdrowszych deserów, gdyż w jej skład wchodzą świeże i kandyzowane owoce oraz bakalie. Sałatkę owocową przygotują nawet dzieci, zatem to świetny sposób na spędzenie wspólnie czasu w kuchni. Wybieramy kilka rodzajów ulubionych owoców i kroimy je na mniejsze kawałki, które umieszczamy w dużej szklanej misie. Owoce posypujemy pokrojonymi orzechami laskowymi lub pekan, a następnie przygotowujemy lekki dressing na bazie soku z cytryny i pomarańczy oraz miodu. Taką sałatkę można udekorować listkami mięty lub melisy, które pięknie podkreślą jej świeży owocowy charakter.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena