Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad, po którym na stole nie zawitałby słodki deser z kawą. Jak nic innego jest on doskonałym zwieńczeniem całego tygodnia.

Data dodania: 2017-08-30

Wyświetleń: 1063

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

3 pomysły na niedzielny deser do kawy

 Bez względu na to czy spędzasz leniwą niedzielę w gronie najbliższych czy też organizujesz większe spotkanie rodzinne – zaserwuj na nim deser, który osłodzi wspólne chwile. W wolny od pracy dzień możesz przygotować proste, a jednocześnie niezwykle efektowne słodkości. Sprawdź nasze typy na najlepsze niedzielne desery!

1. Brownie – amerykański klasyk

Brownie, mimo swojego niepozornego wyglądu, jest wypiekiem obok którego wyjątkowo trudno jest przejść obojętnie. Delikatnie kruchy wierzch i lekko płynny, czekoladowy środek sprawiają, że „nieudane” ciasto z Ameryki serwowane jest na deser przez wielu łasuchów na całym świecie. Intensywnie czekoladowe ciasto doskonale sprawdzi się jako niedzielny dodatek do kawy. Dlaczego? Bo nie tylko świetnie smakuje, ale przede wszystkim jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. No i nikt nie zarzuci Ci, że jest zakalcem!

Potrzebne składniki

  • 270 g gorzkiej czekolady
  • 115 g masła
  • 150 g białego cukru
  • 4 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 60 ml wody
  • 30 g kakao ciemnego do wysypania foremki

Sposób przygotowania

Foremkę do pieczenia wysmaruj odrobiną masła i obsyp delikatnie mieszanką mąki i kakao. Czekoladę podziel na drobne kostki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej z masłem. Do rozpuszczonej masy dodaj cukier. Gdy masa przestygnie, dodaj do niej jajka i mąkę. Gotowe ciasto przelej do foremki. Brownie zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 °C. Poziom wypieczenia sprawdź za pomocą patyczka. Brownie najlepiej smakuje wystudzone, podawane z bitą śmietaną lub waniliowymi lodami.

2. Muffinki obłędnie czekoladowe

Muffiny, podobnie jak brownie, przywędrowały do Polski zza granicy. Angielski deser to nic innego jak słodkie babeczki, podawane na dziesiątki sposobów. Ich sekret tkwi w ich różnorodności – idealnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono, a przygotowanie muffinek nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. To najlepszy powód, by na niedzielny deser podać do kawy puszyste babeczki. Poniżej prezentujemy ich najsłodszą odsłonę – mocno czekoladowe muffinki.

Potrzebne składniki

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

Gorzką czekoladę połam na kawałki. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i rozdrobnioną czekoladę a następnie wymieszaj. W osobnej misce połącz ze sobą płynne składniki – jajko, mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Następnie przelej mokre składniki do miski z suchymi. Całość dokładnie wymieszaj łyżką i przełóż do foremek na muffinki. Piecz 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzone muffinki oblej białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

3. Puszysty sernik czekoladowo-malinowy

Sernik to jedno z ciast po które sięgamy najchętniej. Długa historia wypieku sprawia, że wielu z nas kojarzy się on ze słodkimi czasami dzieciństwa. Przygotowanie sernika to więc świetny sposób, by powrócić do nich wspomnieniami podczas niedzielnego podwieczorku. Miłośnikom kulinarnych eksperymentów polecamy czekoladową odsłonę klasycznego sernika z dodatkiem delikatnie kwaśnych malin.

Potrzebne składniki

Spód

  • 50 g masła
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka śmietany 36 %
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru

Na masę sernikową

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 200g śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • duża garść malin
  • ½ szklanki cukru

Sposób przygotowania

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko. Dodaj pozostałe składniki na spód sernika, a następnie zagnieć na kulę. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie zmiel twaróg, dodaj do niego czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz cukier. Dodawaj pozostałe w przepisie składniki – budyń, pianę z białek i ubitą śmietanę, mieszając przy tym masę, by nie było w niej grudek. Na tortownicę przykrytą papierem do pieczenia wyłóż kruche ciasto, a następnie wylej na nie masę z sera. Na wierzchu ułóż maliny i lekko dociśnij. Sernik piecz godzinę w 200 °C.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena