Oprócz wspaniałego obiadu pojawiało się pachnące, domowe ciasto. Warto powrócić do tradycji niedzielnych podwieczorków i zamiast kupować przemysłowe ciastka, pokusić się o jego samodzielne wykonanie. Nasze 3 pomysły z pewnością zainspiruje i przypadnie do gustu rodzinie i znajomym.
Drożdżówki zawsze modne
Ciasto drożdżowe to jedno z najlepszych, ale wiele osób nie wie jak zrobić babkę drożdżową, która będzie doskonała i perfekcyjna. Podstawowymi składnikami są: mąka pszenna, jajka, mleko, masło oraz drożdże. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej. Ułatwieniem może być użycie drożdży instant, które skracają cały czas przygotowania ciasta, a także eliminują kłopotliwe wykonanie zaczynu.
Prostą, acz wyborną babkę drożdżową przygotujemy, mieszając opakowanie suchych drożdży z 300 g mąki i 50 g cukru. Kolejno dodajemy 1 rozkłócone jajko lub 2 żółtka (w tej wersji babka będzie bardziej delikatna), pół szklanki letniego mleka oraz 50 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Całość należy wyrobić ręką do momentu, gdy ciasto przestanie kleić się do dłoni. Następnie ciasto odstawiamy w przykrytej ściereczką misce na 1,5 godziny. Po podwojeniu wielkości ciasta ponownie wyrabiamy, przekładamy do formy i czekamy pół godziny. Kolejno wkładamy je do uprzednio nagrzanego do 180 st.C piekarnika i po 25 minutach otrzymujemy wyborną babkę drożdżową.
Moc owoców i czekolady
Czekoladowe ciasto śmiało może konkurować z drożdżowymi babami, zwłaszcza jeśli nie jest ono takie zwykłe. Do przygotowania zaskakującego placka czekoladowego potrzebujemy szklankę owoców — idealne będą porzeczki, maliny czy jagody, które mogą występować w wersji mrożonej.
Do przygotowania szybkiego czekoladowego ciasta z owocami potrzebujemy 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła lub po prostu taką porcję oleju, 100 g mąki, 250 g cukru, 2 jajka i 3 łyżki ciemnego kakao oraz małą łyżeczkę proszku do pieczenia. W misce mieszamy suche składniki, a do wystudzonego masła lub do oleju dodajemy jajka i mieszamy. Kolejno łączymy składniki suche z mokrą masą — można przy użyciu miksera. Połowę ciasta rozkładamy na małą blachę, następnie układamy owoce i przykrywamy je drugą porcją ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C bez termoobiegu przez 40 minut.
Jabłkowa fantazja
W sezonie zimowym śmiało możemy przygotować pyszną jabłkową fantazję z nutą cynamonu i z kawałkami czekolady. Ciasto należy do tych mało kłopotliwych, do którego przygotowania wystarczą dwie miski i podstawowe składniki. Najpierw kroimy w kostkę 6 średnich, uprzednio obranych jabłek. W jednej misce mieszamy 2 szklanki mąki, szklankę cukru, opakowanie cynamonu, szczyptę imbiru lub chilli, łyżeczkę sody oczyszczonej i łyżeczkę proszku do pieczenia. W drugiej misce mieszamy 5 jajek, 1 szklankę oleju, pół szklanki kefiru, maślanki lub mleka, a następnie całość dodajemy do masy suchej. Po wymieszaniu (można użyć miksera) dodajemy przygotowane jabłka. Jeśli mamy ochotę, możemy także dodać posiekane orzechy lub gorzką czekoladę. Całość przekładamy ma średniej wielkości blaszkę i pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 st. C bez termoobiegu.
Wszystkie propozycje — babkę drożdżową, ciasto czekoladowe z owocami, jak i cynamonowy jabłecznik możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem czy polewą czekoladową.