Składniki:
brokuł, 8 pieczarek, 10 dag polędwicy, 5 ziemniaków, łyżka posiekanego koperku, 10 dag startego żółtego sera, 100 ml śmietanki 30-procentowej, masło, łyżeczka mąki, 1/2 szklanki bulionu
Wykonanie:
Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować. Pieczarki pokroić, udusić na maśle. Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić w plastry, a polędwicę w kostkę.
Sos: mąkę zrumienić, wlać bulion i śmietankę. Gotować. Wsypać ser i koperek. Mieszając, gotować ok. minuty.
Warzywa, pieczarki i polędwicę włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sosem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Ananasowy kurczak
Składniki:
Podwójny filet z kurczaka, czerwona i żółta papryka, puszka ananasa, puszka czerwonej fasoli, 2 czerwone cebule, marchewka, brokuł, 4 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, po szczypcie mielonej słodkiej papryki, imbiru i ziół prowansalskich
Wykonanie:
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Marchewkę obrać i umyć. Wraz z paprykami pokroić w paski. Brokuł podzielić na różyczki, blanszować. Fasolę i ananasa osączyć. Ananasa pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w piórka. Filet umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i obtoczyć w kurkumie. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut na oliwie, od czasu do czasu mieszając. Do mięsa dodać marchewkę i podsmażać ok. 6 minut. Następnie dodać ananasa, cebulę i fasolę. Chwilę podsmażyć. Dodać paprykę i brokuły, wymieszać. Doprawić. Dusić jeszcze ok. 10 minut.
Jest taka część morza, która bardzo przypomina dobrze nam znany ląd. To obszar dna morskiego rozpoczynający się u wybrzeży i łagodnie nachylający się aż do, mniej więcej, linii izobaty 200 m. Obszar tej przybrzeżnej płycizny to SZELF KONTYNENTALNY. Średnia szerokość to około 20 Mm, zaś głębokość jest oceniana na około 130m.