Na małej patelni lekko zrumień orzechy, na średnim ogniu przez 1-2 minuty, po czym zdejmij je z patelni. Dokładnie wymieszaj w miseczce bulion, sos ananasowy, sos sojowy i mąkę kukurydzianą. Pokrój kurczaka na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka i podsmażaj - mieszając do lekkiego zbrązowienia, przez 7-8 minut. Następnie zdejmij go z patelni. Wrzućna patelnię brokuły, paprykę, cebulę i podsmażaj 15 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj do warzyw kurczaka oraz sos z bulionem. Zagotuj wszystko i podgrzewj, wciąż mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Następnie duś przez 10-15 minut. N koniec dodaj orzechy i podgrzewaj całość jeszcze przez około minutę. Podawaj natychmiast, najlepiej z pełnoziarnistym ryżem.
Porcja na 4 osoby
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 30 minut
SKŁADNIKI:
- 100g orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki soku ananasowego
- 2 łyżki soku sojowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 4 filety z piersi kurczaka (po ok. 180 g)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 200 g brokułów
- 1 średnia czerwona papryka (oczyszczona z nasion, cienko pokrojona)
- 4 obrane i pokrojone cebule ze szczypiorkiem
To danie zawiera dużo zdrowych warzyw, które dostarczają organizmowi wielu witamin.
Można również użyć innych warzyw o różnych kolorach i fakturze. Pokrój warzywa na małe kawałki podobnej wielkości, by smażyły się szybko i równo.
Życzę smacznego.