Sezon grzybowy dobiega już końca, zatem pora zacząć zjadać to, co się przez ten czas zebrało. Grzyby uwielbiam od dawna - zarówno je zbierać, jak i zjadać. Nadają one każdej potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Czy to zupa grzybowa czy sos grzybowy dodawany do sznycli, ziemniaków, kopytek, makaronów. Potrafią odmienić każde, nawet najmniej wyszukane danie. Same w sobie też są oczywiście genialne. Kto nie lubi smażonych kani, rydzów na masełku czy zwykłych marynowanych grzybków… Dzisiaj chciałam podzielić się przepisem na grzybową tartę, Zapraszam!
Składniki:
- 130 gram masła,
- 1 żółtko,
- 250 – 300 gram mąki pszennej,
- 3 – 4 łyżki wody,
- 100 gram grzybów (najlepiej świeżych: borowików, maślaków, kozaków lub podgrzybków — ostatecznie mogą być pieczarki),
- 3 – 4 pomidorki koktajlowe,
- pół szklanki śmietany 18%,
- 200 gram piersi z kurczaka,
- pół cebuli,
- koperek,
- sól, pieprz.
Przepis:
- Pomidorki kroimy w ćwiartki. Kurczaka w paski i podsmażamy na patelni doprawiając solą i pieprzem do smaku,
- Masło siekamy nożem na stolnicy, dodajemy mąkę, żółtko, szczyptę soli i 4 łyżki wody. Ugniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię lub woreczek i wstawiamy do lodówki na około 20 minut,
- Sos grzybowy robimy według Tego przepisu.
- Po wyjęciu z lodówki masę rozwałkować na grubość około 2 – 3 cm i zagnieść w posmarowanej masłem foremce do tart. Obciąć nadmiar ciasta i wstawić foremkę do lodówki na 1,5 godziny.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190 stopni, nakłuć ciasto widelcem i przykryć je folią aluminiową. Zapiekać 15 minut po czym usunąć folię i piec kolejne 5 minut
- Kurczaka i pomidorki wykładamy na ciasto, zalewamy sosem i posypujemy koperkiem. Pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.