Uwielbiam grzanki pod każdą postacią: na słodko z owocami, na słono z wędlinami, serami, czosnkowe czy po prostu jako dodatek do jakieś zupy lub innego dania. O tostach nawet nie wspomnę. Zawsze smakują wybornie, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne, wystarczy kawałek bułki/chleba odpowiednio nasmarowany masłem i upieczony. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na pyszne grzanki z krewetkami. Zapraszam!
Składniki:
- 250 gram krewetek Black Tiger
- 150 gram pieczarek
- 2 duże bułki lub 2 bagietki, ostatecznie może być też zwykły chleb
- 2 jajka
- 6 łyżek stołowych bułki tartej
- Szczypiorek lub pietruszka
- Sól, curry
- Masło
- Sok z cytryny
Przepis:
- Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kosteczkę lub po prostu ścieramy na tarce. Wrzucamy na patelnię, dodajemy trochę wody i dusimy około 10 minut. Krewetki posypujemy obficie solą i dokładnie myjemy. Następnie obieramy ze skorupek, nacinamy od góry, wyjmujemy ciemne żyłki i siekamy w drobną kosteczkę. Skraplamy je sokiem z cytryny (opcjonalnie możemy natrzeć je wyciśniętym przez praske czosnkiem).
- Gdy pieczarki są już gotowe, wrzucamy je do miski, dodajemy krewetki, 2 średnio roztrzepane jajka, 6 łyżek bułki tartej i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy talerzykiem lub ręcznikiem i odkładamy do lodówki na 10 minut.
- Bułki kroimy na połówki i smarujemy z obu stron masłem. Blachę wykładamy sreberkiem i układamy na nią bułki. Na bułki nakładamy nasz farsz i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celcjusza na około 10-12 minut ( w zależności od tego czy grzanki robimy z bułek czy chleba)
- Po wyjęciu dodajemy drobno posiekany szczypiorek lub pietruszkę. Można dodać też starty żółty ser.
- Grzanki bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym lub serowym.