Prosty przepis na grzanki z piekarnika z farszem krewetkowo - pieczarkowym, ze szczypiorkiem i przyprawą curry. Danie w sam raz jako przystawka przed czymś większym.

Data dodania: 2013-08-14

Wyświetleń: 2116

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Grzanki z Krewetkami

Uwielbiam grzanki pod każdą postacią: na słodko z owocami, na słono z wędlinami, serami, czosnkowe czy po prostu jako dodatek do jakieś zupy lub innego dania. O tostach nawet nie wspomnę. Zawsze smakują wybornie, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne, wystarczy kawałek bułki/chleba odpowiednio nasmarowany masłem i upieczony. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na pyszne grzanki z krewetkami. Zapraszam!

Składniki:

  • 250 gram krewetek Black Tiger
  • 150 gram pieczarek
  • 2 duże bułki lub 2 bagietki, ostatecznie może być też zwykły chleb
  • 2 jajka
  • 6 łyżek stołowych bułki tartej
  • Szczypiorek lub pietruszka
  • Sól, curry
  • Masło
  • Sok z  cytryny

Przepis:

  • Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kosteczkę lub po prostu ścieramy na tarce. Wrzucamy na patelnię, dodajemy trochę wody i dusimy około 10 minut. Krewetki posypujemy obficie solą i dokładnie myjemy. Następnie  obieramy ze skorupek, nacinamy od góry, wyjmujemy ciemne żyłki i siekamy w drobną kosteczkę. Skraplamy je sokiem z cytryny (opcjonalnie możemy natrzeć je wyciśniętym przez praske czosnkiem).
  • Gdy pieczarki są już gotowe, wrzucamy je do miski, dodajemy krewetki, 2 średnio roztrzepane jajka, 6 łyżek bułki tartej i przyprawy.  Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy talerzykiem lub ręcznikiem i odkładamy do lodówki na 10 minut.
  • Bułki kroimy na połówki i smarujemy z obu stron masłem. Blachę wykładamy sreberkiem i układamy na nią bułki. Na bułki nakładamy nasz farsz i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celcjusza na około 10-12 minut ( w zależności od tego czy grzanki robimy z bułek czy chleba)
  • Po wyjęciu dodajemy drobno posiekany szczypiorek lub pietruszkę. Można dodać też starty żółty ser.
  • Grzanki bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym lub serowym.
Licencja: Creative Commons
1 Ocena