Grilowane kotleciki jagnięce są dla każdego. Świetne i bardzo dobre. Polecają ten przepis najwięksi kucharze. Jedzonko jest dobre w smaku, co sama nazwa wskazuje i dla wszystkich.

Data dodania: 2011-02-20

Wyświetleń: 1825

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki:

6 kotlecików jagnięcych z kostką, 2 łyżki świeżego rozmarynu, 3 łyżki świeżej mięty, 1 łyżka tymianku, 1 łyżka świeżego oregano, 1 łyżka suszonego oregano, 2 ząbki czosnku, 200 ml oliwy z oliwek, 30 ml octu balsamicznego, 150 g warzyw (bakłażan, cukinia, papryka, sałata radicchio), 2 duże ziemniaki, 60 g sera twarogowego, 50 ml kwaśnej śmietany, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, mielony biały pieprz.

Sporządzenie:

Ze świeżych ziół (odłożyć 1 łyżkę rozmarynu i 2 łyżki mięty), 100 ml oliwy oraz czosnku sporządzić marynatę. Sprawione kotleciki jagnięce włożyć do marynaty, zawinąć szczelnie folią do żywności i wstawić do lodówki na całą noc.

Umyte i oczyszczone warzywa pokroić: paprykę i sałatę radichio w trójkąty, a cukinię i bakłażana w plastry. Warzywa oprószyć oregano, skropić delikatnie oliwą z oliwek i upiec na grilu. Doprawić do smaku. Ziemniaki dokładnie umyć i piec w temperaturze 140 stopni przez 60-70 minut, ostudzić.

Wymieszać pozostałe zioła i oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną octu balsamicznego. Wystudzone ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć środki, które należy rozdrobnić za pomocą widelca i połączyć z twarogiem oraz posiekaną natką pietruszki. Dodać 50 ml śmietany i doprawić do smaku. Zapiekać w piekarniku do momentu uzyskania złotego koloru.

Kotleciki jagnięce wyjąć z marynaty, upiec na grilu i oprószyć przyprawami. Ułożyć wraz z warzywami i zapiekanymi ziemniakami na talerzu. Polać oliwą rozmarynowo-miętową.

Ciekawostka:

 Ocet balsamiczny powstaje z moszczu winogron, poddanego procesowi fermentacji. Oryginalny ocet balsamiczny produkowany jest w modernie i w reggio. Dodatek do sałatek, sosów, marynat, a nawet do owoców i deserów. Charakteryzuje się ciemną barwą, gęstą konsystencją i słotkawym smakiem. Im starszy jest ocet balsamiczny, tym ciemniejszy i gęstszy się staje, a jego cena rośnie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena