Przedstawiamy 3 przepisy na dania do 200 kcal, które stanowią świetną alternatywę dla standardowych potraw. Przepisy na sałatki to jedno z rozwiązań. Masz ochotę na coś konkretnego? Zapraszamy do lektury!
Naleśniki z jabłkami
Składniki:
- ½ szklanki mleka 0,5 % tłuszczu
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 średnie jajka
- Sól do smaku
Na nadzienie: 2 średniej wielkości jabłka, cynamon.
Przygotowanie:
Zmiksuj składniki na ciasto. Jabłka obierz i pokrój na małe kawałeczka. Zetrzyj na tarce z grubymi otworkami. Następnie wyłóż na patelnie z nieprzywierającym dnem i duś pod przykrywką około 10 minut, aż staną się brązowe. Dodaj cynamon. Masę jabłkową przełóż do miseczki. Rozgrzej patelnie i zacznij smażyć naleśniki. Gotowe placuszki posmaruj musem i zwiń.
Rosół bez tłuszczu
Tego typu danie to doskonała propozycja na okres jesienno-zimowy. Rosół jest delikatny i niskokaloryczny. Porcja zupy ma niewiele ponad 70 kcal.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ½ selera
- ½ cebuli
- ½ pęczka lubczyku
- ½ pęczka pietruszki
- 2 łyżeczki kurkumy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Obmyj filety pod bieżącą wodą i oczyść z błonek i tłuszczu. Obierz warzywa i pokrój na średnie kawałki. Cebulę opiecz na palniku lub w piekarniku. Włóż warzywa do garnka z zimną wodą i rozpal ogień pod garnkiem. Gotuj wywar przez minimum godzinę na małym ogniu. Staraj się nie doprowadzać do zagotowania. Potem dodaj przyprawy i gotuje jeszcze około 25-30 minut. W międzyczasie ugotuj pełnoziarnisty makaron lub ryż.
Lazania z soczewicą – 6 porcji po 200 kcal
Składniki:
- 150 gram soczewicy czerwonej
- 4-5 płatków makaronu typu lasagne pełnoziarnistego
- 2 duże pomidory
- 1 papryka
- 1 kulka mozzarelli białej light
- Szklanka bulionu warzywnego (lub może być ten z rosołu opisywany wcześniej)
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, czosnek, bazylia, tymianek
Przygotowanie:
Zalej soczewicę zimną wodą i odczekaj 2-3 h. Przecedź ją, a następnie ugotuj w bulionie, aż będzie całkowicie miękka. Pokrój warzywa i podsmaż je na patelni bez tłuszczu. Dodaj soczewicę i czekaj aż bulion wyparuje i powstanie sos. Dopraw mieszankę przyprawami. W między czasie nastaw piekarnik na około 180 stopni. W drugim garnku zagotuj wodę na makaron i podgotuj płaty makaronu według instrukcji dostępnej na ich opakowaniu. Przełóż makaron sosem w żaroodpornym naczyniu. Posyp całość tartym serem. Zapiekaj danie przez około 20 minut. Gotowe!