Marzy Ci się nowa sylwetka? Przechodzisz na dietę i szukać inspiracji jednak boisz się, że nie znajdziesz przepisów na smaczne potrawy? Oto ratunek.

Data dodania: 2023-01-09

Wyświetleń: 443

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

PRZEPIS KULINARNY

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

3 pomysły na dania do 200 kcal

Przedstawiamy 3 przepisy na dania do 200 kcal, które stanowią świetną alternatywę dla standardowych potraw. Przepisy na sałatki to jedno z rozwiązań. Masz ochotę na coś konkretnego? Zapraszamy do lektury!

Naleśniki z jabłkami

Składniki:

  • ½ szklanki mleka 0,5 % tłuszczu
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 średnie jajka
  • Sól do smaku

Na nadzienie: 2 średniej wielkości jabłka, cynamon.

Przygotowanie:

Zmiksuj składniki na ciasto. Jabłka obierz i pokrój na małe kawałeczka. Zetrzyj na tarce z grubymi otworkami. Następnie wyłóż na patelnie z nieprzywierającym dnem i duś pod przykrywką około 10 minut, aż staną się brązowe. Dodaj cynamon. Masę jabłkową przełóż do miseczki. Rozgrzej patelnie i zacznij smażyć naleśniki. Gotowe placuszki posmaruj musem i zwiń.

Rosół bez tłuszczu

Tego typu danie to doskonała propozycja na okres jesienno-zimowy. Rosół jest delikatny i niskokaloryczny. Porcja zupy ma niewiele ponad 70 kcal.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ cebuli
  • ½ pęczka lubczyku
  • ½ pęczka pietruszki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Obmyj filety pod bieżącą wodą i oczyść z błonek i tłuszczu. Obierz warzywa i pokrój na średnie kawałki. Cebulę opiecz na palniku lub w piekarniku. Włóż warzywa do garnka z zimną wodą i rozpal ogień pod garnkiem. Gotuj wywar przez minimum godzinę na małym ogniu. Staraj się nie doprowadzać do zagotowania. Potem dodaj przyprawy i gotuje jeszcze około 25-30 minut. W międzyczasie ugotuj pełnoziarnisty makaron lub ryż.

Lazania z soczewicą – 6 porcji po 200 kcal

Składniki:

  • 150 gram soczewicy czerwonej
  • 4-5 płatków makaronu typu lasagne pełnoziarnistego
  • 2 duże pomidory
  • 1 papryka
  • 1 kulka mozzarelli białej light
  • Szklanka bulionu warzywnego (lub może być ten z rosołu opisywany wcześniej)
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, czosnek, bazylia, tymianek

Przygotowanie:

Zalej soczewicę zimną wodą i odczekaj 2-3 h. Przecedź ją, a następnie ugotuj w bulionie, aż będzie całkowicie miękka. Pokrój warzywa i podsmaż je na patelni bez tłuszczu. Dodaj soczewicę i czekaj aż bulion wyparuje i powstanie sos. Dopraw mieszankę przyprawami. W między czasie nastaw piekarnik na około 180 stopni. W drugim garnku zagotuj wodę na makaron i podgotuj płaty makaronu według instrukcji dostępnej na ich opakowaniu. Przełóż makaron sosem w żaroodpornym naczyniu. Posyp całość tartym serem. Zapiekaj danie przez około 20 minut. Gotowe!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena

Co o tym sądzisz?

Zaloguj się aby dodać komentarz
Podobne artykuły
Naturalne wspomaganie odchudzania - sięgnij po zioła

Naturalne wspomaganie odchudzania - sięgnij po zioła

W poszukiwaniu skutecznych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów, wielu z nas sięga po różne metody. Jednym z bardziej naturalnych i bezpiecznych podejść jest wykorzystanie ziół. Zioła mogą wspierać metabolizm, redukować apetyt i poprawiać trawienie, co przyczynia się do lepszej kontroli wagi. Oto kilka z nich, które mogą Ci pomóc w osiągnięciu wymarzonej sylwetki.

BMI a BMR - czym różnią się te wskaźniki?

BMI a BMR - czym różnią się te wskaźniki?

W dzisiejszym świecie, gdzie coraz więcej uwagi poświęca się zdrowemu stylowi życia i odżywianiu, często spotyka się różnego rodzaju wskaźniki i miary zdrowia. Dwa z nich, BMI (Body Mass Index) i BMR (Basal Metabolic Rate), choć wydają się podobne ze względu na skrótowe nazewnictwo, reprezentują zupełnie inne aspekty zdrowia i kondycji fizycznej. W tym artykule przyjrzymy się bliżej, czym są te wskaźniki, jakie są między nimi różnice oraz dlaczego oba są ważne w kontekście zdrowego trybu życia.