Nie zawsze to co ładnie wygląda jest smaczne. Zakłady produkujące wypieki do super i hipermarketów nie są nastawione na to by to co  znajdzie się na sklepowej półce było smaczne, lecz po najmniejszych kosztach używając syropów pszenicznych zamiast cukru niszczą prawdziwy smak.

Data dodania: 2011-05-08

Wyświetleń: 1535

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki - ciasto
20 dag. maku;
20 dag. mąki;
20 dag. masła;
20 dag. cukru pudru;
2 jajka;
5 kropli olejku migdałowego;
Polewa - składniki
1/2 szklanki cukru;
ćwierć szklanki wody;
ćwierć cytryny;
olejek migdałowy;
Wykonanie
Mak sparzyć, zostawić na noc następnie odcerzić i zemleć;
Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę mak, pianę z białek, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać;
Wyłożyć ciasto na formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą;
Piec ok. 40 minut;

Przygotowanie polewy 

Cukier z wodą gotować aż zgęstnieje. Po wystudzeniu wyrabiać łopatką dopóki nie zbieleje.

Wcisnąć sok z cytryny, wlać olej i wymieszać.                                                                    

Ciepłą polewę rozprowadzić na mazurku makowym.

Mazurek makowy idealnie nadaje się na święta Wielkanocne oraz Bożego Narodzenia jak również na osobiste uroczystości takie jak wesela, imieniny  oraz inne uroczystaści  rodzinne.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Serdecznie życzę udanych wypieków i oczywiście SMACZNEGO                                                                                                                     

   

Licencja: Creative Commons
0 Ocena