Dorsz nadziewany koprem włoskim.
1 szklanka jogurtu naturalnego, kilkanaście listków kopru włoskiego, posiekanych
1 łyżeczka soku z cytryny
1łyżeczka szczypiorku, posiekanego
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
2 łodygi selera naciowego, posiekane
1/2 cebuli, posiekanej
2-4 łyżki oleju
4 szklanki grzaneczek sałatkowych
1 szklanka wywaru drobiowego
2 jajka, roztrzepane
4 filety z dorsza lub flądry (ok. 700g)
1 cytryna, pokrojona w plasterki
Wymieszać w misce nieco kopru z jogurtem, sokiem z cytryny, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Przykryć sos i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć seler naciowy i cebulę. Zdjąć z ognia.Dodać grzaneczki, wywar, jajka i resztę kopru. Nałożyć nadzienie na filety i zrolować je.
Przełożyć do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Przykryć roladki plasterkami cytryny.
Piec 30-35 minut w temperaturze 180 C, aż ryba, nakłuwana widelcem, będzie sie dzieliła na części. Podawać z sosem.
Złociste filety z suma.
3 jajka
90g mąki
90g kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
5 filetów z suma (po 170g każdy)
olej do smażenia
1) Ubić jajka w misce. Wymieszać mąkę z kaszką kukurydzianą, czosnkiem, solą i pieprzem w innej misce. Obtoczyć filety w jajku i w kaszce.
2) Wlać olej na patelnię. Smazyć rybę po 3-4 minuty z każdej strony.
5 porcji
przygotowanie 20 min.
jak panierować ryby
Wymieszać suche składniki na talerzu. Na innym talerzu roztrzepać jajka z mlekiem lub innym płynem.
Zanurzyć rybę w jajku i delikatnie obtoczyć w suchej mieszance. Smażyć lub piec zgodnie z przepisem.