Przechowuj w zimnie
Nigdy nie zostawiaj surowego lub mrożonego kurczaka w temperaturze pokojowej. Surowy kurczak powinien być przechowywany w najzimniejszej części lodówki i wykorzystany w ciągu 2 dni. Jeśli po upływnie 2 dni nie zostanie wykorzystany, należy go zamrozić. Można go mrozić w opakowaniu, w którym został zakupiony. Jeśli jednak planujemy przechowywać go dłużej niż dwa miesiące, należy usunąć opakowanie sklepowe, zawinąć kurczaka w folię aluminiową i włożyć do specjalnego woreczka do mrożenia. Zamrożony kurczak może być przechowywany w zamrażarce nawet do roku. |
Zadbaj o czystość
Przed przyrządzeniem kurczaka należy go porządnie opłukać pod zimna wodą, na zewnątrz i wewnątrz, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków, koniecznie trzeba dobrze umyć gorącą wodą z płynem do mycia wszystkie powierzchnie na których był przygotowywany surowy drób, a także noże i oczywiście ręce! |
Porządnie go upiecz
Jedynym pewnym sposobem na sprawdzenie, czy kurczak jest już gotowy jest użycie termometru do mięsa. Określenie, czy wyciekające soki są przejrzyste, nie zawsze jest łatwe. |
Marynaty i solanki
Marynować czy moczyć w zalewie? Niezależnie jaki mamy przepis, zawsze najlepiej wstawić kurczaka w marynacie czy solance do lodówki, nawet jeśli jedynie na 30 minut. |
I co dalej?
Ugotowany lub upieczony kurczak nie może pozostawać w temperaturze pokojowej dłużej niż przez 2 godziny. Prawidłowo przygotowany i przechowywany kurczak zachowa w lodówce świeżość do 2 dni. |