Okres jesienny to czas przygotowań na nadejście mroźnej zimy. Warto już teraz wzmocnić swój organizm, aby uchronić się przed przeziębieniami i infekcjami.

Data dodania: 2011-09-29

Wyświetleń: 1411

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Odpowiednia dieta bogata w różnego rodzaju witaminy i mikroelementy to podstawa skutecznej profilaktyki. Najcenniejsze składniki odżywcze znajdują się w warzywach i owocach, dlatego ważne jest, aby nasze posiłki były zróżnicowane i zawierały odpowiednią dawkę sezonowych produktów.

Jesienne ogrody obfitują w warzywa i owoce, które  z powodzeniem możemy wykorzystać w trakcie przygotowywania codziennych posiłków. Jako dodatek do obiadu doskonała będzie sałatka z kurczaka, która jest zarazem lekka i pożywna. Do jej przygotowania możemy użyć dowolne warzywa, zgodnie z własnymi upodobaniami, a kurczaka można zastąpić również innym mięsnym dodatkiem.

Osoby zapracowane z pewnością chętnie przyrządzają na obiad zupy, które są szybkie i proste w przygotowaniu. W sezonie jesiennym mamy ogromny wybór warzyw, z których możemy ugotować pożywne i smaczne zupy, pełne witamin. Jako dodatek możemy na przemian wykorzystać makaron, ryż, pulpety, paluszki serowe, czy grzanki. Większość zup można również urozmaicić poprzez ich zagęszczenie śmietaną, serkiem topionym, jajkiem lub innymi znanymi nam sposobami.

Śniadania i kolacje możemy urozmaicić przygotowując ciekawe tosty z dodatkiem pomidorów, smażonej cukinii z serem pleśniowym, czy papryką. Jako dodatek możemy użyć sosu lub masła czosnkowego, który dzięki swym właściwościom antybakteryjnym nie tylko uchroni nas przed infekcjami, ale także nada naszym tostom ciekawy, wyraźny smak.

Pasta szpinakowa z czosnkiem to również ciekawy pomysł na kanapki, który dostarczy nam dużo energii oraz witamin. Możemy przyrządzić je na zimo i na ciepło, nie tracąc przy tym ich wartości odżywczych. Kanapki ze szpinakiem mogą być podawane zarówno na rodzinną kolację, jak również jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi.

W okresie jesiennym warto także wykorzystać moc sezonowych owoców, które możemy wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów oraz przegotować z nich przetwory na zimę w postaci kompotów, marynat, czy dżemów. Gorąca herbata z dodatkiem domowego soku owocowego w mroźny zimowy wieczór z pewnością rozgrzeje nasz organizm i poprawi samopoczucie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena