Niejednokrotnie hołdujemy zasadzie, że na stole powinno pojawić się kilkadziesiąt różnorodnych potraw i kilka ciast, tymczasem po skończonym przyjęciu okazuje się, że lwia część przygotowań wróciła do kuchni w postaci nadmiaru.
Z drugiej strony organizacja przyjęcia może być doskonałym prezentem urodzinowym dla ukochanej babci. Nasze wskazówki podpowiedzą, jak przygotować perfekcyjne przyjęcie na tę okazję.
Mało a perfekcyjnie
Wytworne przyjęcia nie muszą kojarzyć się z nadmierną wystawnością. Tym samym przyjęcie urodzinowe dla babci może być popołudniowym, na którym będzie królował tort, sałatka owocowa, wytworne przekąski oraz ciasto.
Korzystając z bezowych spodów z pobliskiej cukierni, wyczarujemy wyborny tort. Blaty wystarczy przełożyć kwaskową konfiturą i bitą śmietaną, a górną część polać efektownie gorzką czekoladą.
Warto zadbać o smaczną i orzeźwiającą sałatkę owocową, którą każdy przygotuje bez najmniejszego trudu, wybierając sezonowe specjały. Podkreśleniem smaku każdej sałatki owocowej może być dodanie do soku z owoców łyżeczki alkoholu.
Ukochane ciasto każdej babci
Na przyjęciu urodzinowym babci nie może zabraknąć klasyki, do której należy karpatka. Nieco fantazyjne, ale perfekcyjne w smaku jest idealnym na wyjątkowe okazje.
Doskonałe ciasto na karpatkę bez trudu można przygotować w domu i niekoniecznie trzeba sięgać po ciasta z torebki. W istocie ciasto na karpatkę należy do jednych z najprostszych. W garnuszku zagotowujemy szklankę wody, do której dodajemy 150 g masła. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodajemy partiami szklankę mąki pszennej i szczyptę soli, pamiętając o intensywnym mieszaniu. Kolejno studzimy masę do temperatury pokojowej i przy pomocy miksera łączymy ją z jajkami dodawanymi pojedynczo.
Ciasto należy podzielić na dwie części i każdą upiec osobno w piekarniku nagrzanym do 180 st.c. Po około 30 minutach otrzymujemy pięknie wyrośnięte karpatkowe ciasto.
Masa do karpatki
Kiedy już pierwszą część zadania mamy za sobą możemy przygotować serce karpatki, a więc krem. Tutaj potrzebujemy 2 gotowe budynie waniliowe (już przygotowane, ale w nieco mniejszej niż zalecana porcji mleka) oraz 250 g miękkiego masła i 2 żółtka. Masło należy utrzeć z żółtkami na puch, dodając po małej łyżce budyniu. Gdy składniki się dobrze połączą, przekładamy krem na jedną część ciasta karpatkowego i przykrywamy drugą. Całość posypujemy cukrem pudrem.