W trakcie przygotowywania bywa kapryśny, o czym mogą przekonać się nawet wprawieni cukiernicy. Na szczęście wystarczy opanować kilka zasad, by zamiast martwić się kolejną kulinarną katastrofą, cieszyć się smakiem i wyglądem idealnie puszystego i foremnego ciasta. Sprawdź, jak zrobić sernik, który nie pęka i nie opada!
1. Wybierz odpowiedni twaróg
Jak sernik, to przede wszystkim odpowiedni ser. Bogactwo twarogów dostępnych na sklepowych półkach sprawia, że łatwo pogubić się w wyborze tego, który najlepiej nada się podczas pieczenia tego klasycznego ciasta. Nasze babcie i mamy najczęściej sięgały po tłusty lub półtłusty twaróg w kostce – miały rację. Choć taki ser wymaga kilkukrotnego zmielenia, to jego smak wynagradza cały wysiłek. Jeśli nie masz czasu na przeciskanie sera przez praskę lub mielenie go w maszynce do mięsa, możesz sięgnąć po gotowy ser do sernika. Ważne jednak, by był on dość gęsty – zbyt rzadki ser sprawi, że ciasto zacznie spływać.
2. Użyj składników o pokojowej temperaturze
Niewłaściwe wyrastanie sernika to jeden z podstawowych problemów związanych z jego pieczeniem. By ciasto równo rosło, składniki podane w przepisie na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka, twaróg, mleko i śmietanę wyjmij z lodówki przynajmniej 2 godziny przed zaplanowanym pieczeniem. Jeżeli nie masz na to czasu, ogrzewanie przyśpieszysz wyjmując twaróg z opakowania do miski i delikatnie naruszając jego strukturę łyżką. Jajka z kolei możesz włożyć do lekko ciepłej wody. Unikaj jednak podgrzewania składników w kuchence mikrofalowej.
3. Delikatnie łącz składniki
Nie wiesz jak zrobić sernik, który będzie foremny? By ciasto było pozbawione wybrzuszeń, delikatnie choć szybko połącz ze sobą na gładką i jednolitą masę wszystkie składniki podane w przepisie na sernik. Nigdy nie ubijaj zbyt długo białek oraz nie miksuj twarogu na zbyt dużych obrotach miksera. Dzięki temu ciasto nie będzie zbyt napowietrzone. A im więcej powietrza w masie, tym szybciej ciasto urośnie podczas pieczenia i jeszcze szybciej opadnie po wyjęciu z piekarnika.
4. Piecz sernik w kąpieli wodnej
Na to jak zrobić sernik doskonały, wpływa oczywiście sam sposób jego upieczenia. By uniknąć pękania ciasta, najlepiej piec je w kąpieli wodnej. Wystarczy, że zabezpieczysz formę na sernik folią aluminiową, a następnie włożysz ją do drugiej foremki z wodą. Ważne, by sięgała ona maksymalnie do połowy foremki z ciastem. Sernik, w zależności od rodzaju piekarnika, piecz przez około 60-90 minut w 120-160 stopniach. Jeśli uznasz, że ciasto nie jest jeszcze gotowe – wydłuż czas pieczenia, nigdy jednak nie zwiększaj temperatury.
5. Nie otwieraj piekarnika
Przepis na sernik, który na pewno się uda, mówi również o tym, by nie otwierać piekarnika w tracie pieczenia. Nagły spadek temperatury może sprawić, że wierzch sernika brzydko popęka. Po upieczeniu pozostaw foremkę z sernikiem w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Inaczej może rozlać się na boki. Ostudzony sernik wsadź do lodówki na kilka godzin, by zyskał kremową konsystencję.