Kilka słów o historii karnawału...
Karnawał wywodzi się z włoskiego określenia carne vale, które można by swobodnie przetłumaczyć jako pożegnanie mięsa – w końcu po karnawale rozpoczyna się Wielki Post. Obchody karnawałowe mają swoje początki w kultach agrarnych i kulcie płodności, dlatego z karnawałem kojarzą się oczywiście szalone tańce. Im były one żwawsze (a często tańczono wokół ogniska), tym bardziej obfite miały być plony wg niegdysiejszych wierzeń. Ostatki, nazywane dawniej mięsopustem, to najbardziej żywiołowe dni karnawału – ostatnie dni wesołych zabaw przed Wielkim Postem, podczas których wypada spalić kalorie nabyte w Tłusty Czwartek :)
Szybkie sałatki na imprezę
Kiedy myślimy o przygotowywaniu potraw i przekąsek imprezowych, chcemy, aby nie zabrały one nam dużo czasu w kuchni i żeby nie wymagały od gości nieustannego siedzenia przy stole. Podczas intensywnej zabawy każdy chce zjeść coś w trymiga, ale jednocześnie coś sycącego i smacznego – jako fundament alkoholowej popitki. Sałatki na imprezę sprawdzają się znakomicie.
Efektownie wyglądają sałatki warstwowe z warzywami i rybą – np. sałatka warstwowa z tuńczykiem lub sałatka śledziowa (każdy wie, że śledzik lubi pływać). Powinny być podawane w jednej dużej przezroczystej misie lub małych salaterkach, aby z zewnątrz były widoczne poszczególne warstwy sałatki.
Syte przekąski karnawałowe – na słono, ostro i słodko
Co by zaoferować gościom do wrzucenia na ząb? Szybkiego, niewielkiego, a przy tym sytego i smacznego? Zarówno dla wegetarianów, jak i mięsożerców? Sprawdzą się faszerowane warzywa: papryki, bakłażany, cukinie, ogórki. Możemy podać również faszerowane jajko. Środek jajek lub warzyw wydrążamy i mieszamy go z pokrojonymi lub posiekanymi składnikami – dowolnymi! Przyprawiamy na ostro, używając curry, lub umiarkowanie: bazylią, oregano, majerankiem i pieprzem ziołowym. Podajemy na ciepło – prosto z piekarnika – lub na zimno, prosto z lodówki, dodając zimnego sosu czosnkowego lub majonezu.
Ciekawym pomysłem na przekąski są również zapiekane bułeczki z jajkami – wydrążamy wierzch dowolnej bułki, wlewamy do niej jajko, dodajemy przyprawy i zapiekamy w piekarniku. W ten sposób możesz przyrządzić bułeczki z warzywami, mięsem lub rybą.
Popularnością wśród znajomych mogą cieszyć się szaszłyki. Stwórz rozmaite kompozycje warzyw, aby trafić w smaki znajomych. Przygotuj wersje nie tylko warzywne, ale również mięsne – z pieczonym karczkiem, kawałeczkami piersi z kurczaka lub filetu z mintaja. Obok możesz podać słodkie szaszłyki – owocowe, które możesz maczać w rozpuszczonej czekoladzie, utrzymującej ciepło dzięki naczyniu z podgrzewaczem. A może czekoladowe fondue? Maczanie na szpikulcach kawałeczków owoców w kąpieli czekoladowej – mlecznej, gorzkiej albo białej?
Jeżeli chcemy zaoferować gościom słodkie przekąski, znakomicie sprawdzą się rozmaite ciasteczka i inne wypieki, takie jak babeczki, faworki (kruche lub drożdżowe) czy muffinki (na słodko lub warzywne). Podczas karnawału pamiętajmy również o osobach na diecie – dla nich możemy przygotować słodkie, ale mało kaloryczne ciasteczka z otrębami z miodem lub z kakao.