Warto już teraz pomyśleć o wzmocnieniu organizmu dostarczając mu niezbędnych witamin. Fundamentalną zasadą profilaktyki jest odpowiednia dieta. Na szczęście jesień obfituje w wiele sezonowych warzyw i owoców, które świetna nadają się zarówno do przygotowania dań głównych, kolacji, jak i deserów.
Najlepszym sposobem na wzmocnienie organizmu przed zimą jest spożywanie dużych ilości warzyw w postaci sałatek, które mogą być podawane zarówno jako danie główne, jak i lekka przekąska czy też kolacja.
Na co dzień możemy przyrządzać sałatki z kurczakiem, które są nie tylko sycące, ale również mają dużo wartościowych składników. Aby zwiększyć ich wartość odżywczą wystarczy posypać je z wierzchu kiełkami, ziarnami słonecznika lub dyni lub natką pietruszki.
Kurczaka możemy zastąpić innym rodzajem mięsa lub przyrządzić go w nasz ulubiony sposób. Dużą popularnością cieszy się sałatka z gyrosa, która jest świetnym dodatkiem na rodzinnego grilla lub spotkanie z przyjaciółmi.
Równie smaczna jest sałatka z dodatkiem tuńczyka lub talarków rybnych smażonych w cieście naleśnikowym, a w wersji wegetariańskiej z dodatkiem bogatej w składniki mineralne soczewicy lub soi.
Doskonałą alternatywą dla nudnych kanapek na drugie śniadanie będzie sałatka z makaronu, która zapewni nam energię na wiele godzin, a dzięki zawartym w niej warzywom i przyprawom dostarczy cennych witamin i mikroelementów.
Sałatki to wyjątkowo wdzięczne danie, które możemy podawać o każdej porze dnia i na różne okazje. Wszelkie dodatki i przyprawy zależą od naszych indywidualnych upodobań.
Warto zatem korzystać z darów jesiennego ogrodu i przyrządzać sałatki tak często, jak to tylko możliwe, dostarczając w ten sposób nie tylko cennych składników odżywczych, ale również ciesząc kubki smakowe wyjątkowymi smakami.