Tortilla z kurczakiem i warzywami
Pierwszym daniem, które możemy przygotować w ekspresowym tempie po powrocie do domu z pracy jest tortilla z kurczakiem i warzywami. Do przygotowania tego prostego a zarazem bardzo smacznego dania potrzebować będziemy:
- gotowe placki tortilli
- warzywa: sałata lodowa, papryka, ogórek kiszony, pomidor, rzodkiewka
- ketchup, majonez
- ser żółty
- przyprawy: zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa, oregano, słodka papryka
- pierś z kurczaka
Przygotowanie tortill rozpoczynamy od pokrojenie piersi z kurczaka, którą następnie marynujemy w przyprawie do gyrosa i słodkiej papryce, po czym pozostawiamy na chwilę, aby mięso wchłonęło aromaty przyprawy. W tym czasie placki z tortilli smarujemy majonezem oraz ketchupem na to kładziemy liść sałaty lodowej oraz żółty ser. Tak przygotowane placki tortilli uzupełniamy pokrojonymi warzywami, takimi jak papryka, ogórek kiszony, pomidor, czy rzodkiewka. Oczywiście mogą być to także inne warzywa w zależności od upodobań smakowych. Kiedy placki są już prawie gotowe musimy przesmażyć kurczaka, który pozwoli na skompletowanie całego dania. Ostatnią czynnością, jaką musimy wykonać jest zwinięcie placków z farszem posypanie przyprawami i włożenie pysznych tortilli na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza,
Jak widać przygotowanie składników na tortille ogranicza się w praktyce do pokrojenia warzyw i przesmażenia kurczaka, co sprawia że tortillę z kurczakiem i warzywami możemy przygotować nawet w 30 minut.
Parówki w naleśnikach
Innym błyskawicznym daniem, które nadaje się na obiad dla całej rodziny, a przy tym jego przygotowanie nie zawiera są parówki w naleśnikach. Do przygotowania tego dania potrzebować będziemy:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- parówki, mogą być np. berlinki
- ser żółty
- ketchup
W przypadku tego dania najbardziej czasochłonnym zajęciem jest przygotowanie naleśników, które wykonujemy mieszając ze sobą mleko, wodę, mąkę oraz jaka, doprawiając je szczyptą soli. Następnie smażymy kilka naleśników, które będą stanowić bazę dla naszej potrawy. Na usmażonego naleśnika kładziemy ser oraz parówkę, którą zawijamy naleśnikiem. Następnie wkładamy przygotowane parówki do piekarnika na 10 minut do temperatury 220 stopni i gotowe!
Przygotowanie tego dania wymaga około 45 minut, co nie stawia może go w gronie najbardziej ekspresowych, jednak mimo to danie to idealnie nadaje się dla osób zapracowanych, ponieważ raz przygotowane naleśniki z parówkami, możemy serować przez kilka dni bez utraty walorów smakowych.
Jak widać pyszne jedzenie dla całej rodziny możemy przygotować w kilkadziesiąt minut, co na pewno przyda się zapracowanym rodzicom oraz zabieganym singlom.
Smacznego!