Ciasto czekoladowe w kubku
W dużym kubku należy wymieszać za pomocą widelca: 4 łyżki mąki, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, jajko, 3 łyżki kakao, 3 łyżki kremu czekoladowego, 3 łyżki mleka i 3 łyżki oleju.
Kubek należy wstawić do mikrofali na 2-3 minuty. I ciasto jest gotowe. Teraz można go dowolnie udekorować, a najlepiej bitą śmietaną.
Pudding czekoladowy
W rondelku należy wymieszać pół szklanki cukru, 1/3 szklanki kakao oraz szczyptę soli i stopniowo dodawać gorącej wody, aż do uzyskania gęstej masy. Następnie rondelek należy postawić na ogniu, doprowadzić masę do wrzenia, zestawić z ognia i dodać 30 gram startej czekolady.
W innym naczyniu należy wymieszać ze sobą szklankę śmietany i mleka. Odlać do kolejnego naczynia 1/4 szklanki mieszanki, a resztę wlać stopniowo do masy czekoladowej. Do pozostawionej części należy dodać 2,5 łyżki skrobi kukurydzianej, zmiksować i dodać do masy. Następnie masę należy podgrzać, aż do zgęstnienia i gotowy pudding przelać do miseczek. Najlepiej smakuje on po dwóch godzinach chłodzenia w lodówce.
Muffinki czekoladowe
Należy wymieszać w jednej misce: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki kakao oraz 50 gram posiekanej czekolady. W drugim naczyniu należy wymieszać jajka, pół szklanki oleju i szklankę mleka. Następnie mokre składniki trzeba przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Należy piec w formach do muffinek przez około 20-25 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Mrożony deser czekoladowy
W misce należy zmiksować 2 łyżki mrożonych porzeczek, 10 mrożonych malin, garść borówek, mleko roślinne, łyżkę kremu czekoladowego oraz jeden mrożony banan, aż do uzyskania zadowalającej konsystencji. I gotowe. Na koniec można deser udekorować owocami lub bitą śmietaną.