Składniki:
-6 jajek
-12 łyżek oleju
-4 łyżki wody
-1,5 szklanki cukru
-1,5 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżki kakao
-margaryna do wysmarowania blaszek
-bułka tarta do wysypania blaszek
Krem:
-1 budyń śmietankowy
-1 szklanka cukru pudru
-1 margaryna
-0,5 litra mleka
Przygotowanie:
Jajka myjemy i przelewamy gorącą wodą. Następnie w osobnych miskach oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier, olej i wodę całość dobrze zmiksować. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić za pomoca trzepaczki do jajek na sztywną pianę. Mąkę wraz z pianą dodać do poprzedniej masy z żółtek. Całość porządnie zmiksowaćna jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać przesiane przez sitko kakao i zmiksować. Dwie równe blaszki najlepiej w kształcie prostokąta wysmarować margaryna a następnie wysypać bułką tartą. Przelać obydwie porcje ciasta do osobnych foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, aż ciasta będą rumiane. Upieczone ostudzić, wyjąc z foremek i pokroić na równej szerokości paski. Po przekładać wcześniej przygotowana masą (jasne, masa, ciemne, masa itd.)
Krem:
Z 0,5 l zimnego mleka odlać ćwierć szklanki i rozmieszac w nim zawartość torebki z budyniem . Pozostałe mleko zagotować. Do gotujacego się mleka wlać rozmieszany proszek i ciągle mieszając, zagotować. Poczekać, aż budyn wystygnie. W osobnej misce zmiksować margarynę z cukrem pudrem. Ciągle mieszając dodawać po łyżce budyniu, aż do całkowitego połączenia.
Pozostaje życzyć SMACZNEGO!!!